Covid-vaccin skickas globalt i EPS-lådor av återvunnen plast

PUBLICERAD: 15 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Medicinlådor i EPS, som tillverkats av återvunnen hushållsplast, ska användas för global transport och distribution av Covid 19-vaccin. (Bild BASF)|Vaccin-lådor, som tillverkats av BASF:s återvunna EPS-plast, är försedda med ett speciellt kvalitetsmärke. (Bild BASF)|Mark Meier är VD för BASF Nordic/Baltic. (Bild BASF)

Specialutvecklade medicinlådor i expanderad polystyren (EPS), som tillverkats av återvunnen plast, kommer nu att användas för att transportera och distribuera Covid 19-vaccin till länder i hela världen. Speciallådorna tillverkas i ett samarbete mellan företagen BASF, Hirsch Porozell och Eutecma.

Cellplasten i medicinlådorna tillverkas av BASF:s granulat Styropor® CcycledTM, som bygger på kemiskt återvunnen pyrolysolja från insamlad plast från hushåll. Granulatet skickas till Hirsch Porozell, som utformar de slutliga produkterna. Eutecma tar sedan emot lådorna och skickar dem till Europa, Asien, Indien, Kina och USA.

BASF skriver i ett pressmeddelande att det är första gången som återvunnen plast används i medicinlådor av EPS för att transportera Covid-19-vaccinet ut i världen.

Kraven för lagring och transport av läkemedlen är höga, eftersom produkterna måste förvaras säkert, i en ren miljö och med rätt temperatur, vissa vacciner måste lagras i minus 70 grader.

Vaccin-lådor, som tillverkats av BASF:s återvunna EPS-plast, är försedda med ett speciellt kvalitetsmärke. (Bild BASF)

”Därför kan det vara en utmaning att använda återvunnet material i tillverkningen, eftersom mekanisk återvinning vanligtvis försämrar plastens kvalitet. Men med kemisk återvinning behåller plasten sina egenskaper, samtidigt som koldioxidutsläppen minskas jämfört med fossila material”, skriver BASF.

De speciallådor, som tillverkas av återvunnen plast, är försedda med ett speciellt ”Ccycled ™ ”-märke, så att de är lätta att känna igen.

Mark Meier är VD för BASF Nordic/Baltic. (Bild BASF)

Förutom läkemedel kan lådorna användas för andra ömtåliga produkter samt produkter, som behöver transporteras i en viss temperatur, exempelvis vissa typer av livsmedel. Lådorna kommer att levereras under första kvartalet 2021.

”Tillverkningen av dessa läkemedelslådor med återvunnen plast är ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi för plast. Läkemedelsindustrin ställer mycket höga krav på produkternas egenskaper och därför kan det vara en utmaning att använda återvunnet material. Av samma anledning är det en klimatseger att vi tillsammans med våra partners nu kan leverera produkter med hög kvalitet av återvunnen plast”, säger Mark Meier, VD för BASF Nordic/Baltic.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx