Covid-vaccin skickas globalt i EPS-lådor av återvunnen plast

PUBLICERAD: 15 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Medicinlådor i EPS, som tillverkats av återvunnen hushållsplast, ska användas för global transport och distribution av Covid 19-vaccin. (Bild BASF)|Vaccin-lådor, som tillverkats av BASF:s återvunna EPS-plast, är försedda med ett speciellt kvalitetsmärke. (Bild BASF)|Mark Meier är VD för BASF Nordic/Baltic. (Bild BASF)

Specialutvecklade medicinlådor i expanderad polystyren (EPS), som tillverkats av återvunnen plast, kommer nu att användas för att transportera och distribuera Covid 19-vaccin till länder i hela världen. Speciallådorna tillverkas i ett samarbete mellan företagen BASF, Hirsch Porozell och Eutecma.

Cellplasten i medicinlådorna tillverkas av BASF:s granulat Styropor® CcycledTM, som bygger på kemiskt återvunnen pyrolysolja från insamlad plast från hushåll. Granulatet skickas till Hirsch Porozell, som utformar de slutliga produkterna. Eutecma tar sedan emot lådorna och skickar dem till Europa, Asien, Indien, Kina och USA.

BASF skriver i ett pressmeddelande att det är första gången som återvunnen plast används i medicinlådor av EPS för att transportera Covid-19-vaccinet ut i världen.

Kraven för lagring och transport av läkemedlen är höga, eftersom produkterna måste förvaras säkert, i en ren miljö och med rätt temperatur, vissa vacciner måste lagras i minus 70 grader.

Vaccin-lådor, som tillverkats av BASF:s återvunna EPS-plast, är försedda med ett speciellt kvalitetsmärke. (Bild BASF)

”Därför kan det vara en utmaning att använda återvunnet material i tillverkningen, eftersom mekanisk återvinning vanligtvis försämrar plastens kvalitet. Men med kemisk återvinning behåller plasten sina egenskaper, samtidigt som koldioxidutsläppen minskas jämfört med fossila material”, skriver BASF.

De speciallådor, som tillverkas av återvunnen plast, är försedda med ett speciellt ”Ccycled ™ ”-märke, så att de är lätta att känna igen.

Mark Meier är VD för BASF Nordic/Baltic. (Bild BASF)

Förutom läkemedel kan lådorna användas för andra ömtåliga produkter samt produkter, som behöver transporteras i en viss temperatur, exempelvis vissa typer av livsmedel. Lådorna kommer att levereras under första kvartalet 2021.

”Tillverkningen av dessa läkemedelslådor med återvunnen plast är ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi för plast. Läkemedelsindustrin ställer mycket höga krav på produkternas egenskaper och därför kan det vara en utmaning att använda återvunnet material. Av samma anledning är det en klimatseger att vi tillsammans med våra partners nu kan leverera produkter med hög kvalitet av återvunnen plast”, säger Mark Meier, VD för BASF Nordic/Baltic.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Dagab pallar inte trä längre

Dagab byter nu från trä- till plastpallar från Svenska retursystem som är ett klimatsmartare alternativ.
Dagab

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching