Corensos enheter i Europa och Kina förvärvas av VPK

PUBLICERAD: 21 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kartonghylsor tillverkade i en av Corensos kinesiska fabriker. (Bild Corenso China)

Belgiska pappers- och förpackningsbolaget VPK Packaging Group har förvärvat hyls- och hylskartongproducenten Corensos europeiska och kinesiska affärsområden. Säljare är NPAC International Inc, som ingår i Madison Dearborn Partners.

Affären avser två bruk för tillverkning av hylskartong, belägna i Finland och Frankrike, samt 10 konverteringsanläggningar i Europa och tre i Kina. De aktuella enheterna omsätter 170 miljoner euro (ca  1,8 miljarder kronor) och sysselstätter 850 anställda.

Affärsuppgöresen avser alltså inte Corensos verksamheter i Nordamerika, vilka även i fortsättningen kommer att ägas av NPAC International Inc.

Förvärvet av Corensos europeiska och kinesiska enheter beräknas vara genomförd under andra kvartalet i år, under förutsättning att det godkänns av berörda konkurrensmyndigheter.

VPK Packaging Group har sedan tidigare ett eget affärsområde inom hylsor och hylskartong, som är verksamt under varumärket Corex. Divisionen har 14 enheter som förutom hylsor och hylskartong även tillverkar kompositbehållare vilka används till förpackning av livsmedel, kryddor, kosmetika samt som ytterförpackningar till spritdrycker.

VPK skriver i ett pressmeddelande att med förvärvet av Corensos europeiska och kinesiska affärsområden vidgar VPK:s geografiska marknader och innebär närvaro i länder där man tidigare inte haft verksamheter, som exempelvis Finland, Spanien och Kina.

Med förvärvet får VPK Packagings hyls- och tubområde en sammanlagd omsättning på cirka 260 miljoner euro (ca 2,8 miljarder kr), vilket motsvarar 16 procent av hela VPK-koncernens omsättning.

N.B.:
Corenso var tidigare ett affärsområde inom Stora Enso och ingick i divisionen Stora Enso Renewable Packaging.. 2014 sålde Stora Enso affärsområdet Corenso till finska förpackningsmaterialbolaget Powerflute Oyj.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax