Bristande kunskaper om plast och livsmedelskontakt

PUBLICERAD: 20 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Plastmaterialen i plastförpackningar|som används vid livsmedelshantering

Sju av tio livsmedelshanterande företag saknar tillräckliga kunskaper om vilka plastmaterial och -produkter, som är godkända för livsmedelskontakt, till exempel i plastfilm, tråg, förvaringspåsar och hinkar. Det visar Livsmedelsverkets undersökning.

Livsmedelsföretagare ska känna till lagkraven, för att kunna välja rätt material och produkter till de livsmedel, som de producerar, säljer eller serverar. För att ta reda på hur stor kunskapen är i branschen, undersökte Livsmedelsverket tillsammans med 21 kommuner detta under 2016. Totalt 36 livsmedelstillverkare, 75 butiker och 218 serveringar ingick i undersökningen.

Undersökningen visar att kunskapen om reglerna varierar stort. Endast tre av tio känner till lagkraven. 50 procent har viss kunskap, medan resterande cirka 20 procent inte alls känner till lagkraven. Bäst koll har livsmedelstillverkare och butiker, medan serveringar har sämre kunskaper om vad lagen säger.

”Undersökningen visar att många företag, som tillverkar eller serverar mat, inte har tillräckliga kunskaper för att välja rätt material. Det är oroande och de företagen måste ta reda på vad som gäller”, säger Åsa Kjellgren, chef för Team Livsmedelshygien inom område Livsmedelskontroll på Livsmedelsverket.

Totalt 432 förpackningsmaterial och produkter av plast ingick i undersökningen. Bland annat hinkar, bägare, lådor och tråg, plasthandskar, plastfilm, sugrör och förvaringspåsar.

Text Carina Malm

N.B.: På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa vad som gäller för ”Material i kontakt med livsmedel” 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x