Bravo bantar mängden plast - övergår till papperssugrör

PUBLICERAD: 17 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Genom att byta ut plastsugrören mot sugrör av papper i portionsförpackningarnas sparar Bravo in 1,5 ton plast om året. (Bild Skånemejerier)|Martina Pettersson är marknadschef på Skånemejerier. (Bild Skånemejerier)

Välkända juicemärket Bravo, som produceras av Skånemejerier, bantar mängden plast i sina förpackningar, bland annat genom att plastsugrören på portionsförpackningarna byts ut till sugrör i papper, vilket innebär en minskning av plast med cirka 1.5 ton per år.

Dessutom tas plastfönstren, som finns på Bravo Smoothie-sortimentet, bort för att göra kartongförpackningen än mer klimatvänlig. Det innebär en minskning av plast med hela 20 procent, och ett 25 procent lägre koldioxidutsläpp per förpackning.

Martina Pettersson är marknadschef på Skånemejerier. (Bild Skånemejerier)

”Bravo är marknadsledare inom både juice och smoothies och med det kommer ett större ansvar. Vår ambition är att förpackningarna ska skydda innehållet, minska svinnet och samtidigt ha ett så litet klimatavtryck som möjligt”, säger Martina Pettersson, marknadschef på Skånemejerier.

Skånemejerier har en vision att bli Sveriges mest hållbara mejeri. Redan år 2019 skrev företaget på Plastinitiativet, som har lanserats av branschorganisationen DLF. Det går i linje med EU-kommissionens plaststrategi, som innebär att alla plastförpackningar på EU-marknaden ska kunna återanvändas eller återvinnas senast år 2030. De företag som skriver under åtar sig att redan år 2022 kunna leva upp till målet.

”Skånemejerier ligger idag på 89 procent materialåtervinningsbara förpackningar och nu fokuserar vi för att nå 100 procent till år 2022”, säger Skånemejerier hållbarhetschef Jeanette Flodqvist.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x