Boxon specialutvecklar emballage till Volvo

PUBLICERAD: 22 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Volvos Jan Wickström|t.v. och Åke Axelsson har haft ett nära samarbete med Boxon Tech vid utvecklingen av de nya komponentförpackningarna.|Specialanpassade och formsprutade plastemballage behövs för att den automatiska hanteringen ska löpa smidigt och utan störningar.

I västsgötska Skövde ligger Volvo Cars motorfabrik, som är en av världens mest automatiserade motorfabriker. Här sker bearbetning av en rad motorkomponenter och slutmontering av kompletta motorer som försörjer hela Volvokoncernen.
En viktig del i den automatiserade bearbetnings- och monteringsprocessen är de anpassade specialförpackningar, i vilka de enskilda motorkomponenterna transporteras och hanteras.
De senaste åren har Volvo utvecklat och investerat i sin senaste modell av motor, VEA, som står för Volvo Engine Architecture och där har Boxon Tech, ett affärsområde inom Boxonkoncernen,  varit delaktig i framtagande av emballage för den nya VEA-motorn.

Ungefär två år före produktionsstart av ett nytt motorprogram startar normalt också utvecklingen av förpackningskonceptet för varje enskild motorkomponent. Kravspecifikationen för hur flödet från underleverantör ser ut, hanteringen och monteringsförutsättningarna vägs in och kravspecifikation i form av huvudmått, renlighetskrav, automatiseringskrav, känslighet m.m. tas fram för att ligga till grund för val av förpackningssystem. 
Med VEA-programmet har Tobias Rasmusson, chef för Boxon Tech, haft möjlighet att arbeta utifrån helt nya förutsättningar och med betydligt fler komponenter.
I nära samarbete med Volvos Jan Wickström, projektledare inom logistik och Åke Axelsson, förpackningsingenjör, har formsprutade plasttråg tillverkats för bl.a. kambärarlock, vev och kamaxlar, kopplingar och vevstakar.

Responsen från Skövde-fabriken och underleverantörer har varit positiv. Boxon Tech har fokus på unika förpackningslösningar mot ledande fordonstillverkare i Europa och deras mångåriga kunskap om fordonstillverkarnas krav och önskemål har förenklat kommunikationen med Volvo . 

”Fördelen med att arbeta med Boxon Tech är att vi pratar samma språk. Vi har en bra dialog och de har stor kunskap om konstruktion och hur flödena fungerar”, förklarar förpackningsingenjören Åke Axelsson.

Boxon Techs koncept bygger på att se till helheten i kundens försörjningskedja och därefter ta fram ett formsprutat plastemballage,. som fungerar antingen som ett retursystem i exempelvis inflödena till en motorfabrik, eller som engångsemballage. Med de nya lösningarna kan behovet av standardemballage minskas.
I många genomförda projekt har det inneburit en halvering av antalet pall i inflöde av motordetaljer till monteringsfabrik. Minskat antal pall påverkar hela kedjan och får stora effekter vad gäller totalkostnaden av förpackningsmaterial, transport, hantering och lagring.

”Det är extra kul att vi fått möjlighet att ta fram så pass många lösningar, som utmanar den mer traditionella förpackningsstandarden. Särskilt med tanke på Volvo Cars senaste motorprogram, som verkligen står för teknik i framkant parallellt med högt miljötänk”, säger Boxon Techs Tobias Rasmusson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x