Boxon specialutvecklar emballage till Volvo

PUBLICERAD: 22 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Volvos Jan Wickström|t.v. och Åke Axelsson har haft ett nära samarbete med Boxon Tech vid utvecklingen av de nya komponentförpackningarna.|Specialanpassade och formsprutade plastemballage behövs för att den automatiska hanteringen ska löpa smidigt och utan störningar.

I västsgötska Skövde ligger Volvo Cars motorfabrik, som är en av världens mest automatiserade motorfabriker. Här sker bearbetning av en rad motorkomponenter och slutmontering av kompletta motorer som försörjer hela Volvokoncernen.
En viktig del i den automatiserade bearbetnings- och monteringsprocessen är de anpassade specialförpackningar, i vilka de enskilda motorkomponenterna transporteras och hanteras.
De senaste åren har Volvo utvecklat och investerat i sin senaste modell av motor, VEA, som står för Volvo Engine Architecture och där har Boxon Tech, ett affärsområde inom Boxonkoncernen,  varit delaktig i framtagande av emballage för den nya VEA-motorn.

Ungefär två år före produktionsstart av ett nytt motorprogram startar normalt också utvecklingen av förpackningskonceptet för varje enskild motorkomponent. Kravspecifikationen för hur flödet från underleverantör ser ut, hanteringen och monteringsförutsättningarna vägs in och kravspecifikation i form av huvudmått, renlighetskrav, automatiseringskrav, känslighet m.m. tas fram för att ligga till grund för val av förpackningssystem. 
Med VEA-programmet har Tobias Rasmusson, chef för Boxon Tech, haft möjlighet att arbeta utifrån helt nya förutsättningar och med betydligt fler komponenter.
I nära samarbete med Volvos Jan Wickström, projektledare inom logistik och Åke Axelsson, förpackningsingenjör, har formsprutade plasttråg tillverkats för bl.a. kambärarlock, vev och kamaxlar, kopplingar och vevstakar.

Responsen från Skövde-fabriken och underleverantörer har varit positiv. Boxon Tech har fokus på unika förpackningslösningar mot ledande fordonstillverkare i Europa och deras mångåriga kunskap om fordonstillverkarnas krav och önskemål har förenklat kommunikationen med Volvo . 

”Fördelen med att arbeta med Boxon Tech är att vi pratar samma språk. Vi har en bra dialog och de har stor kunskap om konstruktion och hur flödena fungerar”, förklarar förpackningsingenjören Åke Axelsson.

Boxon Techs koncept bygger på att se till helheten i kundens försörjningskedja och därefter ta fram ett formsprutat plastemballage,. som fungerar antingen som ett retursystem i exempelvis inflödena till en motorfabrik, eller som engångsemballage. Med de nya lösningarna kan behovet av standardemballage minskas.
I många genomförda projekt har det inneburit en halvering av antalet pall i inflöde av motordetaljer till monteringsfabrik. Minskat antal pall påverkar hela kedjan och får stora effekter vad gäller totalkostnaden av förpackningsmaterial, transport, hantering och lagring.

”Det är extra kul att vi fått möjlighet att ta fram så pass många lösningar, som utmanar den mer traditionella förpackningsstandarden. Särskilt med tanke på Volvo Cars senaste motorprogram, som verkligen står för teknik i framkant parallellt med högt miljötänk”, säger Boxon Techs Tobias Rasmusson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx