Borealis och Neste i samarbete för produktion av förnybar PP

PUBLICERAD: 18 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Borealis och Neste inleder strategiskt samarbete som innebär att Borealis ska producera förnybar polypropen med Nestes förnybara propan. (Bild Neste)|”Att använda förnybara råmaterial framställda av avfall och restprodukter är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial”, säger Lucrèce Foufopoulos, Borealis. (Bild Borealis)

Globala polymerkoncernen Borealis och halvstatliga finska petroleumbolaget Neste inleder ett strategiskt samarbete för att påskynda den cirkulära bioekonomin inom plasttillverkning
Rent konkret ska samarbetet resultera i att Borealis ska börja producera förnybar polypropen (PP) genom att använda sig av Nestes förnybara propan, som tillverkas med Nestes egenutvecklade NEXBTL ™ -teknologi.

Neste skriver i ett pressmeddelande att samarbetet gör det möjligt för Borealis att börja använda Nestes 100-procentigt förnybara propan för PP-produktion redan från slutet av det här året. Den förnybara polypropenen ska tillverkas vid Borealis anläggningar i Kallo och Beringen, Belgien.

Neste uppger att man erbjuder biobaserade alternativ till konventionella fossilbaserade råmaterial för användning vid produktion av polymerer och kemikalier och att man har en årlig produktionskapacitet på tre miljoner ton förnybara produkter. Tack vare den patentskyddade NEXBTL-teknologin är det möjligt för Neste att utnyttja så gott som alla biobaserade oljor och fetter som råmaterial, även avfalls- och restoljor av lägre kvalitet, för att producera olika förstklassiga, förnybara produkter.

”Att använda förnybara råmaterial framställda av avfall och restprodukter är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial”, säger Lucrèce Foufopoulos, Borealis. (Bild Borealis)

Borealis kommer att använda Nestes förnybara propan, som produceras i Rotterdam, i sina anläggningar i Belgien för att skapa ett komplett sortiment av applikationer baserade på förnybart PP. Detta är första gången som Borealis använder biobaserat råmaterial, för att delvis ersätta fossilt råmaterial vid kommersiell produktion av PP.

Det är också första gången överhuvudtaget som förnybar propandehydrering tillämpas i industriell skala. Den högkvalitativa produkten har samma egenskaper som konventionell PP och är fullt återvinningsbar.

”Att använda förnybara råmaterial, som i huvudsak är framställda av avfall och restprodukter, är ett viktigt bidrag till att minska vårt beroende av fossilbränslebaserade råmaterial. I och med samarbetet med Neste kan vi erbjuda våra kunder och partner en ny portfölj av förnybara PP-lösningar, som i sin tur hjälper dem till ett mer klimatvänligt erbjudande”, säger Lucrèce Foufopoulos, chef för affärsområdet Polyolefins, Innovation & Technology and Circular Economy Solutions hos Borealis.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax