BM1 hos Metsä Board Husum är nu störst i Europa

PUBLICERAD: 22 november 2023
UPPDATERAD: 22 november
Foto: Metsä Board

Projektet för att utöka produktionskapaciteten för falskartong har slutförts vid Husums integrerade massa- och kartongbruk i Sverige. Med moderniseringen av kartongmaskin 1 (BM1) kommer den årliga produktionskapaciteten för falskartong att öka med 200 000 ton till 600 000 ton. Husums BM1 blir därmed den största och modernaste kartongmaskinen i Europa.

Kapacitetsutbyggnaden av falskartong är ett svar på den växande efterfrågan på förpackningsmaterial av förnybara resurser. BM1 producerar lättviktig falskartong utan att ge avkall på hållfasthetsegenskaper, vilket sparar resurser och hjälper till att minska förpackningarnas koldioxidavtryck enligt Metsä Board.

Kapacitetshöjningen nås genom att kartongmaskinen förlängts med 54 meter och fått utökad torkkapacitet. Maskinens designhastighet är 1 000 meter per minut.

Maskinförlängningen är bara en del av det stora projektet. Förbättringar har även gjorts i andra delar av produktionslinjen för att förbättra körbarheten och jämnheten. Bestrykaren har uppgraderats för att klara högre hastigheter och större tambourer, det vill säga upprullningsvalsar. Samtidigt är logistiken för att transportera tambourerna mellan kartongmaskinerna, bestrykaren, extruderingslinjen och rullmaskinen nu helt automatiserad. Full produktionskapacitet förväntas vara nådd i slutet av 2025.

– Investeringarna i Metsä Board Husums fabrik bådar gott för framtiden. Vi är glada över förtroendet som ägarna gett oss att fortsätta utveckla fabriken mot en ännu mer hållbar produktion och konkurrenskraftiga produkter. Kombinationen av modernast tillgängliga teknik och en väldigt hög automationsgrad ger oss både en säkrare anläggning och nya förbättringsmöjligheter. Jag hoppas samtidigt att våra satsningar både kan locka och inspirera fler framtida medarbetare att tillsammans med oss vilja vara en del av lösningen i utvecklingen mot ett hållbart samhälle, säger Olov Winblad von Walter, Platschef Metsä Board Husum.

Kapacitetsökningen kommer främst att riktas till de nordamerikanska och europeiska marknaderna, där efterfrågan på Metsä Boards lättviktskartong av hög kvalitet förväntas fortsätta växa.

Husum BM1 producerar lättviktig falskartong med ett ytviktsområde på 175–355 g/m2. Produkterna används för förpackning av torr mat och djupfryst mat, choklad, konfektyr, läkemedel och hälsovårdsprodukter, skönhetsvårdsprodukter samt till matservice och grafiska applikationer.

 

Läs vidare

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432