Bioplast från alkohol blir färg- och livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 9 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Aquapak Polymers plastmaterial är vattenlösligt men ändå så starkt och motståndskraftigt att det lämpar sig till flexibla förpackningar för flera olika produkttyper.|Mike Everard|VD för Aquapak Polymers|tror på en lysande framtid för företagets PVOH-plast.

Brittiska företaget Aquapak Polymers, Ltd., med säte i Birmingham, har utvecklat ett alkoholbaserat, bionedbrytbart plastmaterial, som är lämpligt till flexibla förpackningar till livsmedel och elektronikvaror samt kemiska produkter som målarfärg, m fl.
Aquapaks nya plastmaterial baseras på polyvinylalkohol (PVOH) och är resultatet av ett fem år långt forsknings- och utvecklingsarbete i samarbete med kemister, plastfilmstillverkare, förpackningsexperter och avfallshanteringsföretag.

PVOH är en vattenlöslig biopolymer, som vanligtvis används som omslagsplast runt diskmaskins- och tvättmaskinstabletter, etc. Aquapak Polymers PVOH-plast är också vattenlöslig, men den är betydligt starkare, mer motståndskraftig samt har väsentligt bättre barriäregenskaper och kan därför används i exempelvis flexibla förpackningar.

Enligt Aquapak Polymers VD Mike Everard kan företagets PVOH-film ersätta konventionella plaster eller stärkelsebaserade bioplaster i flexibla livsmedelsförpackningar för flera olika produkttyper från torra varor som kex och kakor till kött-, fisk- och charkprodukter. Plasten kan också användas som fönster i kuvert och brödpåsar. 

”Den polymerprocess, som vi utvecklat, tilldrar sig stort intresse från olika förpackningsanvändare och avfallshanterare. Som förpackningsmaterial överträffar det såväl stärkelsebaserade bioplaster som många konventionella fossila plaster. Eftersom vårt material är både vattenlösligt, bionedbrytbart och komposterbart är det högintressant även ur avfallshanteringssynpunkt”, säger Mike Everard.

Aqupaks PVOH-plast är livsmedelsgodkänd och omfattande tester visar dessutom att plasten är non-toxisk för marint liv och ofarlig för miljön i allmänhet. Att plasten är vattenlöslig innebär dessutom att den kan processas med avloppsvatten eller recirkulerat vatten i återvinningsanläggningar. Vattenlösligheten gör också att plasten är lätt att avlägsna, när den är integrerad med hårdplast, vilket annars kan vålla problem i vid plaståtervinning.

Ett annat stort användningsområde för Aquapaks PVOH-plast är flexibla förpackningar för målarfärg och andra kemikalier, där Aquapak Polymers just nu förhandlar med flera brittiska färgtillverkare om att testa förpackningar.

Enligt Aquapak Polymers har plasten utmärkta barriäregenskaper mot olja, lösningsmedel och syre. Den är också punkteringssäker och motståndkraftig. Genom att målarfärgen förpackas i flexibla påsar i stället för traditionella metall- eller plasthinkar finns det en stor potential att locka konsumenter, genom att förpackningstypen står ut i butikshyllorna.

”Mycket av utvecklingen inom färgsektorn har gått ut på att göra själva produkterna ´grönare´ och mer miljövänliga, men man glömmer gärna bort förpackningarna. Nu kan vi genom kommersiella tester visa både färgtillverkare, återförsäljare och användare på vilka fördelar en helt återvinningsbar flexibel plastpåse har jämfört med traditionella metall- eller plasthinkar”, säger Mike Everard.

Enligt Aqupak Polymers uppgår förpackningsmängden inom målarfärg i Storbritannien till 78 miljoner styva plastbehållare och 50 miljoner metallburkar och –hinkar varje år. Eftersom endast en tredjedel av alla brittiska återvinningsstationer tar emot plast- och metallbehållare med färgrester, så innebär det att de flesta uttjänta färgburkar och -hinkar i stället hamnar i deponier eller bland förbränningsmaterial, alternativt ”lagras” i källare, garage och förråd runt om i landet…

”Våra flexibla färgförpackningar kan tömmas helt och hållet på färg och tester visar att de tomma påsarna sedan kan lämnas med andra plastförpackningar till återvinning. Tack vare att PVOH-plasten är vattenlöslig kan den lätt tvättas bort och andra återvinningsbara plastdetaljer, som ingår i färgförpackningen, kan utvinnas och återanvändas i andra plastprodukter”, berättar Mike Everard.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning