Bioplast från alkohol blir färg- och livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 9 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Aquapak Polymers plastmaterial är vattenlösligt men ändå så starkt och motståndskraftigt att det lämpar sig till flexibla förpackningar för flera olika produkttyper.|Mike Everard|VD för Aquapak Polymers|tror på en lysande framtid för företagets PVOH-plast.

Brittiska företaget Aquapak Polymers, Ltd., med säte i Birmingham, har utvecklat ett alkoholbaserat, bionedbrytbart plastmaterial, som är lämpligt till flexibla förpackningar till livsmedel och elektronikvaror samt kemiska produkter som målarfärg, m fl.
Aquapaks nya plastmaterial baseras på polyvinylalkohol (PVOH) och är resultatet av ett fem år långt forsknings- och utvecklingsarbete i samarbete med kemister, plastfilmstillverkare, förpackningsexperter och avfallshanteringsföretag.

PVOH är en vattenlöslig biopolymer, som vanligtvis används som omslagsplast runt diskmaskins- och tvättmaskinstabletter, etc. Aquapak Polymers PVOH-plast är också vattenlöslig, men den är betydligt starkare, mer motståndskraftig samt har väsentligt bättre barriäregenskaper och kan därför används i exempelvis flexibla förpackningar.

Enligt Aquapak Polymers VD Mike Everard kan företagets PVOH-film ersätta konventionella plaster eller stärkelsebaserade bioplaster i flexibla livsmedelsförpackningar för flera olika produkttyper från torra varor som kex och kakor till kött-, fisk- och charkprodukter. Plasten kan också användas som fönster i kuvert och brödpåsar. 

”Den polymerprocess, som vi utvecklat, tilldrar sig stort intresse från olika förpackningsanvändare och avfallshanterare. Som förpackningsmaterial överträffar det såväl stärkelsebaserade bioplaster som många konventionella fossila plaster. Eftersom vårt material är både vattenlösligt, bionedbrytbart och komposterbart är det högintressant även ur avfallshanteringssynpunkt”, säger Mike Everard.

Aqupaks PVOH-plast är livsmedelsgodkänd och omfattande tester visar dessutom att plasten är non-toxisk för marint liv och ofarlig för miljön i allmänhet. Att plasten är vattenlöslig innebär dessutom att den kan processas med avloppsvatten eller recirkulerat vatten i återvinningsanläggningar. Vattenlösligheten gör också att plasten är lätt att avlägsna, när den är integrerad med hårdplast, vilket annars kan vålla problem i vid plaståtervinning.

Ett annat stort användningsområde för Aquapaks PVOH-plast är flexibla förpackningar för målarfärg och andra kemikalier, där Aquapak Polymers just nu förhandlar med flera brittiska färgtillverkare om att testa förpackningar.

Enligt Aquapak Polymers har plasten utmärkta barriäregenskaper mot olja, lösningsmedel och syre. Den är också punkteringssäker och motståndkraftig. Genom att målarfärgen förpackas i flexibla påsar i stället för traditionella metall- eller plasthinkar finns det en stor potential att locka konsumenter, genom att förpackningstypen står ut i butikshyllorna.

”Mycket av utvecklingen inom färgsektorn har gått ut på att göra själva produkterna ´grönare´ och mer miljövänliga, men man glömmer gärna bort förpackningarna. Nu kan vi genom kommersiella tester visa både färgtillverkare, återförsäljare och användare på vilka fördelar en helt återvinningsbar flexibel plastpåse har jämfört med traditionella metall- eller plasthinkar”, säger Mike Everard.

Enligt Aqupak Polymers uppgår förpackningsmängden inom målarfärg i Storbritannien till 78 miljoner styva plastbehållare och 50 miljoner metallburkar och –hinkar varje år. Eftersom endast en tredjedel av alla brittiska återvinningsstationer tar emot plast- och metallbehållare med färgrester, så innebär det att de flesta uttjänta färgburkar och -hinkar i stället hamnar i deponier eller bland förbränningsmaterial, alternativt ”lagras” i källare, garage och förråd runt om i landet…

”Våra flexibla färgförpackningar kan tömmas helt och hållet på färg och tester visar att de tomma påsarna sedan kan lämnas med andra plastförpackningar till återvinning. Tack vare att PVOH-plasten är vattenlöslig kan den lätt tvättas bort och andra återvinningsbara plastdetaljer, som ingår i färgförpackningen, kan utvinnas och återanvändas i andra plastprodukter”, berättar Mike Everard.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x