BASF storinvesterar i norskt företag för plaståtervinning

PUBLICERAD: 9 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kemi- och polymerjätten BASF investerar i norska Quantafuel, som utvecklat en metod för kemisk återvinnings av avfallsplast. (Bild BASF)|”Tillsammans med Quantafuel kan vi bidra till en cirkulär process för plast”, säger Mark Meier. BASF. (Bild BASF)

Globala kemi- och polymerjätten BASF investerar cirka 20 miljoner euro (ca 220 miljoner kronor) i norska Quantafuel, som utvecklat en metod för kemisk återvinning av plast.
Tillsammans ska de båda företagen vidareutveckla Quantafuels teknologi för kemisk återvinning, så att plasttyper som nu går till förbränning istället ska kunna återvinnas.

Investeringen omfattar en anläggning i danska Skive, där den kemiska återvinningstekniken ska vidareutvecklas och spridas till resten av världen. Anläggningen blir en pyrolys- och reningsanläggning, som Quantafuel kommer att öppna i slutet av år 2020. Anläggningen kommer att kunna bearbeta 16.000 ton avfallsplast per år. Plasten omvandlas till en olja, som kan användas i nyproduktion.

”Tillsammans med Quantafuel kan vi bidra till en cirkulär process för plast”, säger Mark Meier. BASF. (Bild BASF)

”Investeringen i Quantafuel och den planerade anläggningen i Danmark är ett viktigt steg för att sprida kunskap om kemisk återvinning och säkerställa en cirkulär modell för plaståtervinning samt möjliggöra för företag runt om i världen att uppnå sina hållbarhetsmål”, säger Mark Meier, VD för BASF Nordic/Baltic.

BASF skriver i ett pressmeddelande att samarbetet med Quantafuel är viktigt eftersom Quantafuel har stor kompetens och förståelse för tekniska utmaningar inom avancerade återvinningsmetoder.

”Tillsammans kommer vi att skapa värdefull erfarenhet från fabriken i Skive och kunna bidra till att säkerställa en cirkulär process för plast”, säger Mark Meier.

Quantafuel, som har huvudsäte i norska Lysaker, är ett teknik- och energiföretag, som fokuserar på att hitta lösningar på hållbar användning av jordens resurser.

———————————————

BASF ingår i en industrigrupp bestående av mer än två dussin internationella och välkända storbolag, som i början av året bildade organisationen ”Alliance to End Plastic Waste”  (AEPW) och vars syfte är att stoppa det globala plastavfallet. LÄS HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax