Avancerad chokladask med kartong från Iggesund

PUBLICERAD: 16 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

The Origin Box är gjord av tre sorters pappersmaterial varav två|Invercote och Incada

”När vi väljer kartong till en chokladförpackning, så är det lukt- och smakneutralitet som är avgörande. Självklart ska kartongen passa för den konstruktion, som vi valt, men om vi inte minimerar risken för att chokladen får en bismak av förpackningsmaterialet, då spelar det övriga ingen roll”. Det säger Tom Du Caju på belgiska Du Caju Printing & Packaging, samtidigt som han visar upp den uppmärksammade promotionförpackningen ”The Origin Box”, som till stor del består av kartong från Iggesund Paperboard och som var finalist i ECMA/Pro Cartons europeiska förpackningstävling 2014.

Du Caju Printing & Packaging, som ligger i Erpe-Mere, strax väster om Bryssel, är en medelstor belgisk konverterare med nära femtio medarbetare och en omsättning på tio miljoner euro. Av de förpackningar som produceras är 85 procent matrelaterade, och 11 procent är chokladförpackningar.

”Dessutom räknar vi med att drygt tio procent av det vi gör är förpackningar med direktkontakt mellan livsmedlet och förpackningsmaterialet. Allt material, som ska vara i direkt kontakt med livsmedel, väljer vi med stor hänsyn till lukt-, smak- och migrationsfaktorer”, berättar Koen Penne, projektledare hos Du Caju.

Sedan mer än 25 år tillbaka har Du Caju ett samarbete med den stora belgiska chokladtillverkaren Barry Callebaut. Med jämna mellanrum får man uppgiften att för dem producera avancerade promotionförpackningar, som ska fungera som införsäljare och förstärkare av varumärket.

Den senaste i raden – The Origin Box – har en yttre ask med ett brunfärgat specialpapper från James Cropper, Colorscope Bitter Chocolate 350 g/m2. Inne i boxen ligger prover på choklad från många länder, där varje chokladprov är packat i en tårtbitsformad förpackning av Incada Silk 300 g/m2 från svenska Iggesund Paperboard.
I förpackningen finns också ett informationsmaterial i form av en snurra, där man får information om de olika chokladsorterna. Snurran är tryckt på Invercote Creato 400 g/m2, och är omsluten av samma material som ytterkartongen.

Allt det bruna omgivande materialet har fått en mycket matt karaktär md hjälp av en dispersionslack och det matta bryts på förpackningens framsida av en detaljrik guldfoliering.

”Erfarenheten har lärt oss att till den här typen av förpackningar är det bara färskfiberkartong, som håller måttet. Vi har dessutom stöd i våra val av kunden, Barry Callebaut, som via sitt eget sensoriska laboratorium låter testa allt förpackningsmaterial i upp till 60 dagar”, berättar Erwin Heeren, inköpare på Du Caju.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah