Återvinningsbarometern: Slarv med källsortering i badrummet!

PUBLICERAD: 1 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt FTI:s undersökning är vi dåliga på att återvinna använda förpackningar från badrummet. Tandkrämstuber, schampoflaskor och toarullar hamnar ofta i hushållssoporna istället för i återvinningskärlen. (Bild PxHere)|”Vi vill uppmana alla att se över källsorteringen i badrummet”, säger Veronica Foberg Gustafsson. (Bild FTI pressbild)

Svenskarna är duktiga på att källsortera och återvinna förpackningar i hemmet – med ett undantag: badrummet! Där slarvar vi rejält! Det visar den årliga Sifo-undersökningen Återvinningsbarometern, som utförs på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Enligt FTI är badrummet en riktig återvinningsbov, där många av oss glömmer bort att källsortera våra förpackningar. I badrummet hamnar ofta förpackningar som urkramade tandkrämstuber, tömda schampoflaskor, tomma toapappersrullar, etc. i badrumspapperskorgen, för att sedan slängas som restavfall i stället för att lämnas till förpackningsåtervinning.

”Vi vill uppmana alla att se över källsorteringen i badrummet”, säger Veronica Foberg Gustafsson. (Bild FTI pressbild)

Enligt FTI källsorterar vi framförallt i köket, men glömmer ofta badrummet. Andra vanliga orsaker till att man inte återvinner ”badrumsförpackningar” är platsbrist eller ren bekvämlighet.

”Allt för många schampoflaskor, sminkförpackningar och tvålflaskor hamnar direkt i badrummets papperskorg och får aldrig ens chansen att återvinnas. Vi vill uppmana alla att se över källsorteringen i just badrummet, så att fler förpackningar kan återvinnas och få nytt liv. Varje förpackning räknas”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Av Återvinningsbarometern 2021 kan man även utläsa att 97 procent av de svenska hushållen återvinner sina tidningar och förpackningar. Endast tre procent uppger att de inte återvinner. Sämst på att återvinna är fortsatt unga kvinnor mellan 18-29 år, där sex procent anger att de inte återvinner, men andelen är dock mindre jämfört med år 2020, då nio procent uppgav att de inte återvann tidningar och förpackningar.

Undersökningen visar också att var femte mellan 18-29 år har blivit mer noggrann med sin återvinning under pandemin.

Enligt Återvinningsbarometern finns det också indikationer på att svenskarna återvinner större delen av sina förpackningar 2021. 15 procent återvinner 100 procent av alla förpackningstyper, vilket är en signifikant skillnad mot 2020, då motsvarande siffra var 12 procent. Den största ökningen av återvunnet förpackningsmaterial är papper och plast. Dessa material är de vanligaste man får hem, när man handlar online, vilket kan ha ökat viljan att återvinna dessa i högre utsträckning.

————————————————
Om Återvinningsbarometern
* Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av FTI.
* 1.000 onlineintervjuer har genomförts i Kantar Sifos webbpanel.
* De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av Sveriges befolkning vad avser kön, ålder och regional spridning.
* Datainsamlingen gjordes under perioden 3 – 12 maj 2021.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x