Arizona går mot strömmen: Förbjuder plastpåseförbud...

PUBLICERAD: 15 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Arizona-guvernören Douglas Ducey undertecknade den 13 april förbudet mot plastpåseförbud… (Bild Office of the Arizona Governor)

I flera stater i USA har myndigheterna försökt få ned användningen av plastpåsar och bärkassar i plast genom förbud, skatter eller höga avgifter. Men i staten Arizona går man mot strömmen: där har man infört en lag som förbjuder lokala förbud, skatter eller avgifter på såväl plastpåsar som cellplastförpackningar, kartong- och wellpapplådor, dryckesburkar och flaskor.

Den 13 april undertecknade Arizona-guvernören Douglas Ducey en lag som gör man i Arizona inte får införa förbud, avgifter eller andra åtgärder som reglerar försäljning, användning eller disposition av förpackningar som engångsplastpåsar, cellplastbehållare, lådor av wellpapp eller kartong samt dryckesburkar och flaskor.

Den nya lagen förbjuder också myndigheterna i Arizonas kommuner att kräva att företag redovisar hur mycket energi de använder. Kommunerna får inte heller införa tvingande återvinningsbestämmelser.

Flera stora affärsorganisationer i Arizona sägs stödja den nya lagen, däribland Arizona Retailers Association och Arizona Food Marketing Alliance, vilka hävdar att lagar mot plastpåseanvändning skapar ett virrvarr av inkompatibla regler, som ökar kostnaderna för butiker och återförsäljare och förvirrar kunderna.

Staden Bisbee i Arizona, med 5.575 invånare, har sedan tidigare infört ett lokalt förbud för engångsplastpåsar och en 5-cents avgift på papperspåsar, men den nya lagen gör att man nu måste riva upp dessa beslut. Även städerna Kingman, Tempe och Flagstaff, som aviserat förbud mot plastpåsar, måste nu rätta sig efter den nya övergripande lagen.

Den nya lagen i Arizona är den första i sitt slag i USA, men i staten Missouri överväger myndigheterna en liknande lag. I staten Georgia gjordes ett försök att införa förbud mot plastpåseförbud tidigare i år, men det lagförslaget röstatdes ner.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x