Apoteksgruppen plastbantar och byter till papper och bioplast

PUBLICERAD: 5 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Apoteksgruppens nya påsar är tillverkade av FSC-certifierat papper och innebär en årlig inbesparing på 26 ton fossil plast. (Bild Apoteksgruppen)|”Att minska plasten i våra egna produkter och påsar är ett viktigt steg på vägen”, säger Birgitta Lange Sjöblom. (Bild Apoteksgruppen)

Nu påbörjas ett omfattande hållbarhetsarbete hos Apoteksgruppens samtliga apotek. Bland annat byts plastpåsarna ut mot klimatsmarta papperspåsar och ett antal förpackningar av Apoteksgruppens egna produkter byts ut mot förpackningar i biomaterial.

De nya förpackningarna för Apoteksgruppens egna produkter tillverkas i bioplast, som bidrar till att reducera beroendet av fossila råvaror, och minskar utsläppet av koldioxid. De nya produktförpackningarna består istället av ett förnybart material som produceras av sockerrör.

”Att minska plasten i våra egna produkter och påsar är ett viktigt steg på vägen”, säger Birgitta Lange Sjöblom. (Bild Apoteksgruppen)

Samtidigt byts plastpåsarna ut mot papperspåsar, vilket gör att Apoteksgruppen minskar sitt användande av plast med 26 ton per år. För att minska miljöpåverkan ytterligare byts plasten mot påsar i FSC-certifierat papper vilket innebär att pappret kommer från hållbart skogsbruk, och är helt klimatkompenserade enligt miljömärkningen ÅterBära.

”För oss, våra kunder och planeten är det viktigt att vi tänker hållbart i allt vi gör. Att minska plasten i våra egna produkter och påsar är ett viktigt steg på vägen, där att ta bort engångsplast är ett första steg”, säger Birgitta Lange Sjöblom, kvalitets- och hållbarhetsansvarig på Apoteksgruppen.

Apoteksgruppen skriver i ett pressmeddelande att åtagandet att minska engångsplast är ett av flera steg i företagets hållbarhetsarbete. Apoteksgruppen söker ständigt efter hållbara alternativ, som återvinningsbara material, bioplast samt organiskt material, i sin strävan efter att eliminera material från fossila och ändliga råvaror.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x