Ny wellpappanvändning: som formar vid betonggjutning!

PUBLICERAD: 22 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Gjutformar uppbyggda av wellpapp kan användas vid betonggjutning i stället för traditionella formar i trä eller kanalplast. (Bild DS Smith)|Färdigt betongfundament i sin gjutform av wellpapp. Enligt DS Smith har man testat wellpappformar vid gjutning med upp till 3,5 ton cement. (Bild DS Smith)

Förpackningstillverkaren DS Smith har tillsammans med ett byggföretag utvecklat en idé där wellpapp används för att tillverka gjutformar för stora och tunga betongprodukter!

DS Smith skriver i ett pressmeddelande att betonggjutning traditionellt innebär gjutformar tillverkade i plywood eller kanalplast – två material som medför höga kostnader, samtidigt som plasten är ett problem för miljömedvetna byggföretag.

Men nu kommer alltså gjutformar i wellpapp, som ett helt nytt alternativ. Avsevärt billigare och samtidigt okomplicerat i miljösammanhang. Fullt återvinningsbart och utan skadlig inverkan om något råkar hamna i naturen.

Färdigt betongfundament i sin gjutform av wellpapp. Enligt DS Smith har man testat wellpappformar vid gjutning med upp till 3,5 ton cement. (Bild DS Smith)

Innovationen är skapad av DS Smith i nära samarbete med byggföretaget Novab. Idén föddes i samband med en tillbyggnad av DS Smiths wellpappfabrik i Mariestad. Platschefen på bygget ställde frågan till DS Smith om wellpapp skulle hålla som form för betonggjutning. Svaret blev att tankar på den typen av produkter redan fanns i DS Smiths idébank..! Därmed gick startskottet för materialutveckling, prototyper och test.

Gjutformarna i wellpapp har nu testats i extrema väderförhållanden. Och resultatet visar tydligt att rätt wellpapp klarar alla påfrestningar – både från betongtryck och ihållande regn! Dels beroende på att wellpappen är konstruerad med en stabilitet som närmar sig trä, dels för att formarna fått en kantförsegling, som hindrar vatten att tränga in uppifrån.

Förväntningarna på de nya formarna är självklart höga. Samtidigt öppnas dörren för en mängd andra områden inom byggbranschen, där man nu ser möjligheten att använda wellpapp för att både minska sina kostnader och samtidigt undanröja risker för miljön.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x