ABB stärker sin robotportfölj genom köp av tyska Gomtec

PUBLICERAD: 14 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I ABB:s sortiment finns redan YuMi

ABB meddelar att man köper tyska företaget Gomtec GmbH för att stärka sitt erbjudande inom samverkande robotar.
Gomtec kommer att tillföra innovativ teknik och ingenjörsexpertis, som stödjer ABB:s ökade inriktning mot samverkande robotautomation. Företaget, som har sitt säte utanför München, utvecklar mekatroniksystem, vilka kombinerar mekanik, elektroteknik, telekommunikation samt styr- och datorteknik, för kunder inom olika industrier.

ABB skriver i ett pressmeddelande att Gomtecs teknikplattform kommer att stärka ABB:s utveckling av en ny generation samverkande robotar med inbyggd personsäkerhet, enligt principen ”safe-by-design”, som kan arbeta utanför traditionella robotceller eller andra skyddsbarriärer och därmed användas för nya applikationsområden. 

Förvärvet av Gomtec stödjer ABB:s utveckling av robotar som kan samarbeta med människor. I portföljen finns redan YuMi, världens första i verklig mening samverkande tvåarmade industrirobot, byggd för automatiserad montering av små komponenter.

”Vi ser en ökande trend av innovativa automationslösningar, där människor och robotar arbetar sida vid sida på sätt som inte tidigare har varit möjliga. Gomtec tillför teknik till vårt roboterbjudande som kommer att bidra till en accelererad tillväxt in på nya marknader, såväl som ökad penetration inom traditionella industrier, allt eftersom tillverkare söker nya sätt att öka sin flexibilitet, snabbrörlighet och konkurrenskraft”, säger Pekka Tiitinen, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion.

Gomtec GmbH är ett privatägt företag med 25 anställda.

”Vi har hittat den bästa partnern för nästa steget på vår resa. ABB:s globala räckvidd och breda installerade bas, tillsammans med deras verksamhet i världsklass, kommer att hjälpa oss att föra ut innovativa robotar och lösningar till den snabbt växande marknaden för samverkande automation”, säger Bernd Gombert, VD för Gomtec.

Parterna har enats om att inte offentliggöra de finansiella detaljerna runt affären. 

Läs vår artikel om roboten YuMi här.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx