ABB Robotics invigde testcenter för avancerad plockautomation

PUBLICERAD: 31 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Dennis Helfridsson, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige samt VD för ABB Sverige, och Susanne Timsjö, marknads- och försäljningschef för ABB Robotics i Sverige, vid invigningen i Jönköping av det nya testcentret (Bild Bo Lundvang)|En fullständig plockautomation förbättrar effektiviteten, produktiviteten och flexibiliteten genom att materialhantering och flöden förbättras. (Bild Bo Lundvang)

ABB Robotics har öppnat ett nytt testcenter i Jönköping för att utveckla och accelerera avancerade lösningar för automatiserade plock-och-placeringslösningar. I testcentret ska man utveckla 3D-visionsaktiverade lösningar för så kallat ”Random Bin Picking” i syfte att automatisera maskinbetjäning och artikelplock.

ABB Robotics skriver i ett pressmeddelande att centret utgör en del i företagets bredare strategi för att accelerera flexibel automation hos små och medelstora företag. I centret kommer testteamet att arbeta med globala kunder för att hitta innovativa sätt att införliva automatiserade slumpmässiga plocklösningar i sina tillämpningar. Kunder och partners ska kunna testa olika konfigurationer och scenarier innan implementering i en fysisk miljö. På så sätt minimeras risker, tid och kostnader som traditionellt förknippas med framtagning av plocktillämpningar och minimerar störningarna i samband med installationen.

En fullständig plockautomation förbättrar effektiviteten, produktiviteten och flexibiliteten genom att materialhantering och flöden förbättras. (Bild Bo Lundvang)

I det nya testcentret kommer ABB att accelerera innovationsgraden i utvecklingen av sin Random Bin Picking-teknik som innefattar en ABB-robot med 3D-vision, som klarar av att plocka artiklar som ligger huller om buller i icke-standardiserade konfigureringar och olika ledder.

Traditionellt strukturerade plocksystem kräver att artiklarna ligger på en viss ledd, innan roboten klarar av att plocka upp dem och hantera dem. Att lägga artiklar tillrätta för hand kan vara tidsödande, och repetitiva lyftmoment och matningar av artiklar kan leda till skador, medan placering av artiklar i fel position kan leda till produktionsförseningar. Men med möjligheten att känna igen en artikel i vilken ledd den än råkar ligga kan man lägga artiklar slumpmässigt och slipper att manuellt försortera eller lägga artiklarna på ett visst sätt.

ABB Robotics skriver att en fullständig plockautomation förbättrar effektiviteten, produktiviteten och flexibiliteten hos fabriksprocesserna genom att materialhantering och flöden förbättras, vilket inkluderar maskinbetjäning och artikelplock. Detta öppnar också vägen för ytterligare automation av andra fabriksprocesser, inklusive introduktion av autonoma mobila robotar, som automatiskt kan hämta artikelpallar till robotcellen. ABB:s minsta maskinbetjäningscell är bara tre kvadratmeter stor, något som öppnar upp nya möjligheter till driftsättning i befintliga produktionslinjer.

Centret invigdes den 26 augusti av Dennis Helfridsson, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation i Sverige samt VD för ABB Sverige, och Susanne Timsjö, marknads- och försäljningschef för ABB Robotics i Sverige.

”Att det nya centret erbjuder testning och förstudier av Random Bin Picking, förutom traditionell plockning med robot, är unikt och innebär stora möjligheter för våra kunder att enkelt få fram den mest optimala produktionscellen innan konstruktionen påbörjas. Det ligger väl i tiden och speglar den starka teknikutveckling som nu råder inom 3D-vision och drivkraften hos företag att vilja robotisera och öka sin produktivitet. Vidare ger det stora fördelar för våra kunder att kunna testa sina produkter och få en större insikt i automationscellens förmåga innan leverans”, säger Dennis Helfridsson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x