Logimark storsatsar med nya maskinlinjer och utbyggnad

PUBLICERAD: 28 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Carl-Axel Roth pekar ut inriktningen för Logimarks framtid.

Malmöbaserade Logimark AB samlade ett 80-tal kunder och leverantörer på fabriken i Toftanäs, Malmö, den 27 februari. Avsikten var att informera om en helt ny maskinsatsning, en utbyggnad och personell expansion plus en officiell invigning.

”Det här är en stor och viktig dag för oss”, sa Carl-Axel Roth, marknadsdirektör på Logimark när han hälsade alla välkomna.

”Vi startade för 18 år sedan som ett traditionellt märkningsföretag och har genom åren utvecklats starkt och år 2018 startade vi den största förändringen i företagets historia när vi började konstruera och bygga specialmaskiner med hjälp av världsledande leverantörer. Det har skett i det tysta, men nu är det dags att börja visa vad uppnått”.

”På 14 månader har vi skapat det vi menar är världens mest avancerade, helautomatiska etiketteringslinje som applicerar banderoll, topp- och bottenetikett på snusdosor, en linje med full spårbarhet och fullt kompatibel med Industri 4.0.

”Sedan starten av projektet har vi anställt David Ringström som är maskindivisionschef och har sjutton års erfarenhet av maskinkonstruktion samt konstruktörer, projektchef, programmerare för PLC och PC med flera. Senaste året har personalstyrkan ökats med trettio procent”.

”Vår maskinlösning har nu varit i produktion hos en större snusproducent för pilottester och det går fantastiskt bra, man slår produktionsrekord i sina linjer. Vi kommer i framtiden att leverera den här lösningen över hela världen, den fungerar på alla runda burkar, till exempel inom kosmetikaindustrin” säger Carl-Axel Roth.

Logimark har använt sig av Siemens och Datalogics senaste teknik samt en nyutvecklad högprecisionsetikettapplikator med fullservo från tysk-amerikanska Weber, ett företag man samarbetat under lång tid.

För att kunna hantera denna nya del av verksamheten har man byggt ut lokalerna rejält och det gick på rekordtid, bara sju veckor.

David Ringström berättade att syftet med den här satsningen är att bygga specialanpassade maskiner för alla typer av behov. Han presenterade en lista över de punkter man satte upp vid starten av jobbet, punkter som nu är en realitet. Här är några av dem:

·         Öka den tekniska tillgängligheten på maskinen med målsättningen 99,8 procent.

·         Få ner spill till under 0,5 procent.

·         Öka toleransnoggrannheten på etikettens placering till under +/- 0,5 millimeter.

·         Produktionshastighet på 200 produkter per minut.

·         Enkel maskin för operatörer och ställare.

·         Enkel felsökning.

·         Kända komponenter i maskinen.

”Det är en maskin som är lätt att ställa om tack vare kollapsande axlar vid rullbyten. Av- och upprullning samt frammatning sker via tre servomotorer och fyra visionkameror håller koll på förloppet”.

”Appliceringsnoggrannheten är mycket stor och vid rullbyte behövs inget ingripande från operatören för eventuell justering, det sker automatiskt. Dessutom är det en maskinlösning med ett litet fotavtryck. Linjen består av tre enheter som var och en har en PLC och det gör att den kan ställas i en formation som passar ytan, till exempel L- eller U-format om det krävs, sa David Ringström.

”Vi klarar nu att etikettera trehundratjugo snusdosor i minuten”.

Kent Härstedt är före detta politiker, numera diplomat och ambassadör med fokus på den asiatiska marknaden. Han är en gammal vän till familjen Roth som äger Logimark och var med för tio år sedan i samband med en annan invigning. Den här gången gav han sin bild av den asiatiska marknaden och om Kinas storsatsning på ett jättelikt industriområde på 91 kvadratkilometer i Vitryssland under namnet Great Stone, en satsning som väcker stort intresse runt om i världen. Avslutningsvis önskade han Logimark lycka till och överlämnade en påse som innehöll något som inte är lätt att hitta, ginseng från Nordkorea.

”Den ska ge mycket energi sägs det, och det kanske ni behöver i den framtida satsningen, eller också inte, det har ju gått väldigt bra även utan detta kosttillskott”, konstaterade han.

Logimarks omsättning har öka med tjugofem procent sedan år 2017 och i år räknar man med att passera etthundra miljoner kronor.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620