World Star till helt plastfri norsk blisterförpackning

PUBLICERAD: 18 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

WPO-presidenten Tom Schneide (längt t.v.) med en glad vinnartrio från norska Moltzau: Eirik Faukland (med priset)|Christin Faukland och man Lars Chr.Martinsen.
|Vallatillverkaren Swix använder blisterförpackningen Cefapac till en del av sina skidvallor.

Den norska kartongkonverteraren Moltzaus sinnrikt konstruerade förpackningskoncept Cefapac, som är en blisterförpackning helt utan plast, har tilldelats utmärkelsen World Star, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).
Prisutdelningen skedde i samband med interpack 2017 och på plats att ta emot priset fanns konstruktören bakom Cefapac, Eirik Faukland, hans dotter Christin och hennes man Lars Chr.Martinsen, tillika VD för  Moltzau AS.

”Detta var moro”, sade en glad Eirik Faukland, när han tog emot World Star-utmärkelsen av WPO-presidenten Thomas Schneider.

Blisterförpackningar är i regel gjorda för att hängas på s.k. spjut i butikshyllan. De är vanligtvis tillverkade helt eller delvis i hård, transparent plast och har ett rykte om sig att vara (ibland mycket!) svåröppnade.

Eirik Faukland, som har många års erfarenhet av kartongkonvertering, hade en idé om att man skulle kunna tillverka en blisterförpackning helt i kartong, vilket dels skulle vara miljövänligare, dels ge en förpackning, som var enklare att öppna.

”Det unika med Cefapac är att vi har valt att ersätta alla traditionella bigar med perforeringar, något som ger den öppningsbarhet man eftersträvar”, säger Eirik Faukland.

Att ersätta alla bigar med perforeringar ställer dock höga krav på kvaliteten hos den kartong, som används.

I Moltzaus fall valde man att använda kartongen Invercote från svenska kartongsproducenten Iggesund Paperboard.

”Invercotes rivstyrka är en förutsättning för att det ska bli en bra förpackning. Styrkan, tillsammans med hur kartongen uppträder i olika stadier av konvertering och fyllning är avgörande”, menar Eirik Faukland, som också uppskattar att perforeringarna, i de applikationer man hittills genomfört, gjort det möjligt att skruva upp tempot i fyllningslinjerna jämfört med bigade förpackningsämnen.

Blisterförpackningen Cefapac används i dag av ett antal aktörer på marknaden. Bland annat förpackas en del av produkterna i världsledande skidvallaproducenten Swix sortiment i Moltzaus kartongblister. Förpackningen används också av företaget Norgesplaster, som tillverkar plåster, och den kan nu ses på många av apoteken i Norge.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}