World Star till helt plastfri norsk blisterförpackning

PUBLICERAD: 18 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

WPO-presidenten Tom Schneide (längt t.v.) med en glad vinnartrio från norska Moltzau: Eirik Faukland (med priset)|Christin Faukland och man Lars Chr.Martinsen.
|Vallatillverkaren Swix använder blisterförpackningen Cefapac till en del av sina skidvallor.

Den norska kartongkonverteraren Moltzaus sinnrikt konstruerade förpackningskoncept Cefapac, som är en blisterförpackning helt utan plast, har tilldelats utmärkelsen World Star, som arrangeras av World Packaging Organisation (WPO).
Prisutdelningen skedde i samband med interpack 2017 och på plats att ta emot priset fanns konstruktören bakom Cefapac, Eirik Faukland, hans dotter Christin och hennes man Lars Chr.Martinsen, tillika VD för  Moltzau AS.

”Detta var moro”, sade en glad Eirik Faukland, när han tog emot World Star-utmärkelsen av WPO-presidenten Thomas Schneider.

Blisterförpackningar är i regel gjorda för att hängas på s.k. spjut i butikshyllan. De är vanligtvis tillverkade helt eller delvis i hård, transparent plast och har ett rykte om sig att vara (ibland mycket!) svåröppnade.

Eirik Faukland, som har många års erfarenhet av kartongkonvertering, hade en idé om att man skulle kunna tillverka en blisterförpackning helt i kartong, vilket dels skulle vara miljövänligare, dels ge en förpackning, som var enklare att öppna.

”Det unika med Cefapac är att vi har valt att ersätta alla traditionella bigar med perforeringar, något som ger den öppningsbarhet man eftersträvar”, säger Eirik Faukland.

Att ersätta alla bigar med perforeringar ställer dock höga krav på kvaliteten hos den kartong, som används.

I Moltzaus fall valde man att använda kartongen Invercote från svenska kartongsproducenten Iggesund Paperboard.

”Invercotes rivstyrka är en förutsättning för att det ska bli en bra förpackning. Styrkan, tillsammans med hur kartongen uppträder i olika stadier av konvertering och fyllning är avgörande”, menar Eirik Faukland, som också uppskattar att perforeringarna, i de applikationer man hittills genomfört, gjort det möjligt att skruva upp tempot i fyllningslinjerna jämfört med bigade förpackningsämnen.

Blisterförpackningen Cefapac används i dag av ett antal aktörer på marknaden. Bland annat förpackas en del av produkterna i världsledande skidvallaproducenten Swix sortiment i Moltzaus kartongblister. Förpackningen används också av företaget Norgesplaster, som tillverkar plåster, och den kan nu ses på många av apoteken i Norge.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx