Wellpapptillverkningen hos Stora Enso i Skene läggs ner

PUBLICERAD: 8 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari


För drygt ett halvår sedan varslade Stora Enso nio personer vid wellpapptillverkningen i Skene. Då var det enligt företagsledningen inte aktuellt att stänga ner någon linje, men nu kommer nya besked som handlar om en total nedläggning av wellpapptillverkningen gradvis.

Avvecklingen kommer att ske gradvis under de kommande åren. Beslutet tas på grund av låga volymer och låg lönsamhet och kommer att ske till förmån för annan förpackningsrelaterad verksamhet i Skene. Stora Enso kommer med andra ord inte att stänga ned Skeneanläggningen, utan stegvis fasa ut wellpapproduktionen med avsikten att skapa utrymme för produktion inom nya förpackningslösningar med större tillväxtpotential.

”Vi tittar exempelvis på formpressad fiber, digitaltryck och automationslösningar. Målbilden är att gradvis konvertera vår enhet i Skene till ett ’Center for Future Packaging’ inom ett eller flera av dessa verksamhetsområden. Kundvolymer kommer successivt att flyttas över från Skene till vår förpackningsenhet i Jönköping där vi också kommer att investera ca 110M SEK för att modernisera produktionen”, säger Carl Norell som är presschef.

”Förändringen kommer att ske i flera steg under de kommande åren och omfattar till exempel utbildning, jobbrotation och MBL-förhandlingar. Planen är att det första steget tas sommaren 2022 med en påverkan på cirka fyrtiofem positioner. Vi har inlett förhandlingar med fackliga parter”.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax