we_change inspirerar unga till hållbarhet och återvinning

PUBLICERAD: 22 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Behrang Miri|känd som rappare

Sveriges största ungdomssatsning för hållbar utveckling ” we_change”, med Returpack och Pantamera som en samarbetspartner, har återigen rullat ut på turné genom Sverige.
Turnéstarten hölls på Angeredsgymnasiet i Göteborg och efter det har man även hunnit med att gästa Katedralskolan i Linköping. Ytterligare fem skolor och städer ska besökas, innan turnén avslutas i slutet av april.

”Sju av tio tillfrågade ungdomar tycker att hållbarhetsfrågor är viktiga. Det tycker vi också och vi är glada och stolta över att vara en del av we_change. Det ger oss möjlighet att möta över 5.000 gymnasieungdomar och tillsammans diskutera hållbarhet ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv”, säger Sara Barthelson Riismark, kommunikatör på Pantamera.

Sju städer runt om i Sverige ingår i vårens turnéplan för we_change. Pantamera finns med på hela turnén, där man kommer att genomföra workshops tillsammans med elever och delta i paneldebatter. Gymnasieeleverna i varje stad kommer att bjudas in till en spännande halvdag om hållbar utveckling.

”Vi i Sverige är redan världsbäst på att panta, men Returpack har som mål att ytterligare öka återvinningen. Just unga är den grup,p som är sämst på att panta. Samtidigt som vi vill ta reda på varför det är så och hur vi kan bli ännu bättre på att underlätta återvinning, är det här naturligtvis ett toppentillfälle att få ta del av alla kreativa idéer, som unga människor har kring hållbarhet och pant”, säger Sara Barthelson Riismark.

Pantamera vill också ha elevernas förslag på hur kommunikation och engagemang kan förbättras för att främja även en hållbar gemenskap. Tillsammans med organisationen Friends har Pantamera lanserat ett koncept där skolor, företag och arbetsplatser kostnadsfritt kan beställa pantkärl med det enda kravet att pantpengarna går till Friends arbete för att stoppa mobbning. Var tredje ung människa har blivit kränkt eller trakasserad på nätet och i sociala medier.

”Förhoppningen är att we_change-turnén kan hjälpa oss att få ordentlig fart på den här kampanjen i sociala och digitala medier. Vi vill visa att man genom en enkel vardagshandling som att panta, kan vara med och bidra till att mobbning och kränkningar minskar”, säger Sara Barthelson Riismark.

Så här ser turnéplanen för årets upplaga av we_change ut:
11-12 mars, Angeredsgymnasiet, Göteborg
19-20 mars Katedralskolan, Linköping,
31 mars-1 april, Anderstorpskolan, Skellefteå
9-10 april, Värnhemskolan, Malmö
13-14 april, Elmia, Jönköping
15-16 april, Högskolan i Gävle, Gävle
27-28 april, Thorildsplans gymnasium, Stockholm

Info om we_change
Hållbarhetsprojektet we_change drivs av ungdomar.se, som sedan år 2000 har arbetat för att skapa ett schysst samhälle där unga tas på allvar.
Syftet med we_change är att inspirera och hjälpa unga att skapa en mer hållbar värld.
Returpack/Pantamera är huvudpartner till we_change tillsammans med Krav, IKEA, SIDA och Energimyndigheten.
På sajten ungdomar.se finns forum där unga diskuterar allt från samhällsfrågor till kärleksbekymmer. Sajten har mer än 100.000 unika besökare i veckan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium