Walkis nedbrytbara täckpapper ersätter plastfilm i lantbruket

PUBLICERAD: 22 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Walkis nya täckodlingsprodukt

Finska Walki, som är en ledande tillverkare av tekniska laminat och förpackningsmaterial, har utvecklat en fiberbaserad täckodlingslösning, som är helt biologiskt nedbrytbar och som kan ersätta den dyrare och mer svårhanterliga plastfilm, som i dag vanligen används inom lantbruket.
Det nya miljövänliga täckmaterialet används för att minska ogrässpridningen och optimera jordkvalitet och skördar och det är enligt Walki det  första i sitt slag på marknaden.

Vid täckodling läggs ett täckmaterial ut ovanpå jorden. Täckmaterialet bevarar fukt, förbättrar jordens bördighet och kvalitet och skyddar mot ogräs. Täckodling minskar dessutom behovet av bekämpningsmedel, gödningsmedel och konstbevattning.
Traditionellt används plastfilm använts som täckmaterial, vanligen en polyetenfilm. Uppskattningsvis används över en miljon ton plastfilm till täckodling årligen runtom i världen.
Plasten är visserligen effektiv, men den är inte biologiskt nedbrytbar och måste därför tas bort från fältet och deponeras eller återvinnas, vilket är mycket kostsamt. När plastfilmen ska tas bort från åkern i efterhand blir dessutom ofta en del av plasten kvar i kretsloppet, vilket förorenar jorden och försämrar de framtida odlingsförutsättningarna.

Som en ersättare till plastfilmen lanserar nu Walki sin fiberbaserade täckodlingslösning, som man kallar Agripap. Materialet är tillverkat av kraftpapper, som är bestruket med ett biologiskt nedbrytbart ytskikt, vilket bromsar nedbrytningen av papperet. Utan detta ytskikt skulle papperet brytas ned inom ett par veckor…

Walki skriver att Agripap har genomgått omfattande fälttester i Finland. Vid testerna, som utfördes under 2016 av det oberoende forskningsinstitutet Luke Piikkiö, jämfördes resultatet vid användning av olika biologiskt nedbrytbara täckpapper vid odling av isbergssallad och lökodling från frö. Testerna visade att Walkis Agripap var enkelt att lägga ut på fälten och att ogräskontrollen var utmärkt. Samtidigt var både skörden och hållbarheten god. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x