Finska Walki, som är en ledande tillverkare av tekniska laminat och förpackningsmaterial, har utvecklat en fiberbaserad täckodlingslösning, som är helt biologiskt nedbrytbar och som kan ersätta den dyrare och mer svårhanterliga plastfilm, som i dag vanligen används inom lantbruket.
Det nya miljövänliga täckmaterialet används för att minska ogrässpridningen och optimera jordkvalitet och skördar och det är enligt Walki det första i sitt slag på marknaden.
Vid täckodling läggs ett täckmaterial ut ovanpå jorden. Täckmaterialet bevarar fukt, förbättrar jordens bördighet och kvalitet och skyddar mot ogräs. Täckodling minskar dessutom behovet av bekämpningsmedel, gödningsmedel och konstbevattning.
Traditionellt används plastfilm använts som täckmaterial, vanligen en polyetenfilm. Uppskattningsvis används över en miljon ton plastfilm till täckodling årligen runtom i världen.
Plasten är visserligen effektiv, men den är inte biologiskt nedbrytbar och måste därför tas bort från fältet och deponeras eller återvinnas, vilket är mycket kostsamt. När plastfilmen ska tas bort från åkern i efterhand blir dessutom ofta en del av plasten kvar i kretsloppet, vilket förorenar jorden och försämrar de framtida odlingsförutsättningarna.
Som en ersättare till plastfilmen lanserar nu Walki sin fiberbaserade täckodlingslösning, som man kallar Agripap. Materialet är tillverkat av kraftpapper, som är bestruket med ett biologiskt nedbrytbart ytskikt, vilket bromsar nedbrytningen av papperet. Utan detta ytskikt skulle papperet brytas ned inom ett par veckor…
Walki skriver att Agripap har genomgått omfattande fälttester i Finland. Vid testerna, som utfördes under 2016 av det oberoende forskningsinstitutet Luke Piikkiö, jämfördes resultatet vid användning av olika biologiskt nedbrytbara täckpapper vid odling av isbergssallad och lökodling från frö. Testerna visade att Walkis Agripap var enkelt att lägga ut på fälten och att ogräskontrollen var utmärkt. Samtidigt var både skörden och hållbarheten god.