Walki satsar 100 miljoner kr i ny produktionslinje i Finland

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya supermoderna produktionslinjen byggs i Walkis befintliga anläggning i finska Valkeakoski. (Bild Walki)|”Det blir en unik och supermodern produktionslinje”, förklarar Kari Salminen. (Bild Walki)

Finska förpackningsproducenten Walki ska bygga en ny ”state-of-the-art”-produktionslinje för att svara på en ökande efterfrågan på hållbara material inom det snabbväxande konsumentförpackningssegmentet och på efterfrågan på flamskyddade material.

Den nya tillverkningslinjen byggs i Walkis anläggning i Valkeakoski, sydost om Tammerfors, och investeringen är beräknad att uppgå till över 10 miljoner euro (drygt 104 miljoner kronor). Till investeringen har Walki fått ett bidrag på tre miljoner euro från Business Finlands finansieringsfond för cirkulär ekonomi.

Walki skriver i ett pressmeddelande att man har planerat den nya produktionslinjen internt i över två år och att den ska inrymmas i företagets redan befintliga lokaler i Valkeakoski.

”Det blir en unik och supermodern produktionslinje”, förklarar Kari Salminen. (Bild Walki)

”Vi har designat den nya linjen helt själva och har genomfört omfattande testkörningar för att få det helt rätt. Det kommer att bli en helt unik produktionslinje och den modernaste i världen”, förklarar Kari Salminen, vice VD i Walki och chef för affärsområdet Engineered Materials.

Enligt Walki kommer den nya produktionslinjen att använda en ny beläggningsteknik, som inte tidigare har använts av Walki. Tekniken innebär en kombinerade dispersions- och impregneringsteknologi, som är viktig för att skapa barriärer för återvinningsbara fiberbaserade förpackningar.

”Det finns en stark megatrend där varumärkesägare går över till återvinningsbara förpackningar. Dispersionsteknik är ett hållbart sätt att få en barriär för fiberbaserade förpackningar, som inte äventyrar återvinningsbarheten i fiberströmmar”, berättar Kari Salminen, som också tillägger att den nya produktionslinjen även tillgodoser den ökade efterfrågan på värmeförseglingsbara förpackningslösningar.

Walki skriver att produktionslinjen även kommer att svara på den ökade efterfrågan på flamskyddade material. Skärpta regleringar inom byggbranschen skapar behov av material, som kan ersätta aluminium men som ändå erbjuder flamskydd för att uppfylla brandklasser. Den nya produktionslinjen kommer att kunna tillverka ytskikt belagda med ett flamskyddande ämne för polyuretanisolering.

Produktionslinjen kommer också att möjliggöra testning av helt nya innovationer.

Produktionslinjen beräknas kunna tas i bruk under andra kvartalet 2023 och den kommer att få produktionskapaciteter, som gör att man kan leverera även till Walkis anläggningar utanför Finland.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x