Walki säljer två av sina fabriker till Mondi Group

PUBLICERAD: 25 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Försäljningen är helt i linje med vår strategi”|säger Walki Groups VD och koncernchef Leif Frilund.

Finska Walki Group, som bland annat är en ledande tillverkare av tekniska laminat och skyddande förpackningsmaterial, har träffat ett avtal med sydafrikanska Mondi Group, som innebär att Walki säljer fabriken i Jakobstad (Pietarsaari) i Finland och anläggningen i polska Wroclaw till Mondi för en uppgiven köpesumma av 60 miljoner euro kontant (ca 553 miljoner kronor) på skuldfri basis.
Walki skriver i ett pressmeddelande att de båda fabrikerna svarar för merparten av Walkis tillverkning av förpackningsmaterial till pappers- och wellpappindustrin.

”Den här transaktionen gör det möjligt för oss att fokusera alla våra resurser på den växande marknaden för energibesparande laminat och membran till byggindustrin samt för utvalda segment inom marknaden för konsumentförpackningar. Det är ett steg helt i linje med vår strategi att utnyttja vår kapacitet inom forskning och utveckling och utveckla nya lösningar inom flerskiktslaminat för våra kunder”, säger Walki Groups VD och koncernchef Leif Frilund.

De båda enheternas sammanlagda omsättning under år 2014 var 113 miljoner euro och antalet anställda uppgick till 245 st.
Undantaget från köpeavtalet är en produktionslinje för RFID-antenner samt en pilotanläggning, vilka finns i anläggningen i Jakobstad.

”Förvärvet stärker Mondi-koncernens position inom extruderade laminat på den europeiska marknaden och ge våra kunder möjligheter till fler tekniska lösningar. De båda anläggningarna passar väl in i Mondis strategi att investera i konkurrenskraftig verksamheter med hög kvalitet”, säger Peter J Oswald, VD för Mondi Europe and International.

Mondi har sedan tidigare fem fabriker inom segmentet extruderade laminat, vilka i sin tur ingår i affärsområdet för fiberbaserade förpackningar. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy