Walki fokuserar på teknik med vattenbaserad dispersionsbarriär

PUBLICERAD: 6 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Walkis fiberbaserade förpackningsmaterial med dispersionsbarriär är lämpligt till förpackningar med feta produkter. (Bild Walki)

Finska Walki skriver att man fokuserar på dispersionsbarriärer till pappersbaserat förpackningsmaterial och att man tillämpar en teknik med vattenbaserade dispersionsbarriärer, som hindrar läckage och förenklar återvinning av förpackningar.

”Vår portfölj med dispersionsbelagda förpackningsmaterial är ett av våra främsta utvecklings- och fokusområden. Vi bygger upp en komplett portfölj med barriärnivåer från medelhöga till mycket höga för såväl styva som flexibla fiberbaserade förpackningar”, säger Annika Sundell, EVP Innovation and Business Development hos Walki.

Walki skriver i ett pressmeddelande att de flesta livsmedel, särskilt de med hög fetthalt, behöver någon form av barriäregenskaper i förpackningen för att hindra läckage. Denna barriär har vanligtvis varit en plastbarriär, men att skilja plasten från fiberinnehållet är inte alltid möjligt på grund av olika återvinningsinfrastrukturer. Detta kan övervinnas med dispersionsbeläggning.

Med dispersionsteknik kan man belägga fiberbaserade förpackningsmaterial med ett tunt barriärlager istället för ett mer kompakt polymerlager, vilket gör att mängden plast i materialet blir mycket låg och förpackningen kan sorteras som papper.

”Vi applicerar vattenbaserad barriärdispersion på papperet för att undvika att fettkomponenter vandrar in i förpackningen och orsakar synlig färgning. Vi använder nu dispersionskomponenter, som historiskt har använts vid papperstillverkning, på ett nytt sätt, och detta ökar avsevärt återvinningsbarheten av förpackningen eftersom man inte behöver separera en hel polymerstruktur, som man måste med en barriär av PE-film ”, säger Andreas Rothschink, ansvarig för affärs- och produktutveckling på Walki.

Walkis dispersionsbelagda material ingår i företagets Walki®EVO-serie och har värmeförseglingsegenskaper, vattenångspärrar och längre hållbarhet. EVO-sortimentet är också perfekt för sekundära förpackningar, till exempel flexibla påsar packade med chokladpraliner och liknande feta produkter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x