Viruspandemin ger upphov till ökad mängd förpackningsavfall

PUBLICERAD: 13 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Mängden förpackningsavfall ökar nu markant vid landets återvinningsstationer och ökningen ses som en effekt av den pågående viruspandemin. (Bild FTI)

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) upplever just nu en kraftig ökning av förpackningar och tidningar i avfallsflödet vid landets återvinningsstationer. Den markanta ökningen kopplar man till den rådande viruspandemin.

”Vi ser sedan en tid tillbaka en kraftig ökning av förpackningar och tidningar i våra flöden och arbetar intensivt för att hantera detta så snabbt och effektivt som möjligt”, skriver FTI på sin hemsida.

Enligt FTI för den pandemirelaterade ökningen av förpacknings- och annat avfall också med sig att mängden olagliga sopdumpningar vid återvinningsstationerna har ökat.

”Tyvärr upplever vi just nu också en större mängd sopdumpningar än vanligt. Detta kräver ytterligare insatser och försvårar den ordinarie tömningen, vilket i sin tur påverkar de som kommer till stationen för att återvinna”, skriver FTI, som också poängterar att återvinningsstationerna är enbart till för hushållens förpackningar och tidningar och att grovsopor, byggmaterial och annat ska lämnas till kommunens bemannade återvinningscentral.

FTI skriver att man försöker förutse konsekvenser och mönster i den ökande avfallsströmmen och styra om resurser där det är möjligt, men att man också hoppas att hushållen ska ha tålamod om det tillfälligt är fullt på återvinningsstationen.

”Anmäl gärna tömnings- och städbehov till oss via telefon eller på vår webbplats, så försöker vi åtgärda problem så snart som möjligt. Tillsammans med våra tömnings- och städentreprenörer och vår kundservicepersonal gör vi vårt yttersta för att hantera de ökade flödena under de förutsättningar som råder”, skriver FTI.

—————————————-
Anm. från red: FTI ger inga teorier om varför förpackningsavfallet ökar markant under den pågående viruspandemin, men en av förklaringarna kan ju vara att med minskade möjligheter till restaurangbesök, företagsluncher, etc., så ökar hushållens förbrukning av framförallt livsmedel och därmed också vissa typer av förpackningar. En annan förklaring kan vara att många, som befinner sig i frivillig karantän, passar på att utföra sysslor och arbeten hemmavid och därvid införskaffar förpackningskrävande produkter och varor.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax