Viruspandemin ger upphov till ökad mängd förpackningsavfall

PUBLICERAD: 13 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Mängden förpackningsavfall ökar nu markant vid landets återvinningsstationer och ökningen ses som en effekt av den pågående viruspandemin. (Bild FTI)

Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) upplever just nu en kraftig ökning av förpackningar och tidningar i avfallsflödet vid landets återvinningsstationer. Den markanta ökningen kopplar man till den rådande viruspandemin.

”Vi ser sedan en tid tillbaka en kraftig ökning av förpackningar och tidningar i våra flöden och arbetar intensivt för att hantera detta så snabbt och effektivt som möjligt”, skriver FTI på sin hemsida.

Enligt FTI för den pandemirelaterade ökningen av förpacknings- och annat avfall också med sig att mängden olagliga sopdumpningar vid återvinningsstationerna har ökat.

”Tyvärr upplever vi just nu också en större mängd sopdumpningar än vanligt. Detta kräver ytterligare insatser och försvårar den ordinarie tömningen, vilket i sin tur påverkar de som kommer till stationen för att återvinna”, skriver FTI, som också poängterar att återvinningsstationerna är enbart till för hushållens förpackningar och tidningar och att grovsopor, byggmaterial och annat ska lämnas till kommunens bemannade återvinningscentral.

FTI skriver att man försöker förutse konsekvenser och mönster i den ökande avfallsströmmen och styra om resurser där det är möjligt, men att man också hoppas att hushållen ska ha tålamod om det tillfälligt är fullt på återvinningsstationen.

”Anmäl gärna tömnings- och städbehov till oss via telefon eller på vår webbplats, så försöker vi åtgärda problem så snart som möjligt. Tillsammans med våra tömnings- och städentreprenörer och vår kundservicepersonal gör vi vårt yttersta för att hantera de ökade flödena under de förutsättningar som råder”, skriver FTI.

—————————————-
Anm. från red: FTI ger inga teorier om varför förpackningsavfallet ökar markant under den pågående viruspandemin, men en av förklaringarna kan ju vara att med minskade möjligheter till restaurangbesök, företagsluncher, etc., så ökar hushållens förbrukning av framförallt livsmedel och därmed också vissa typer av förpackningar. En annan förklaring kan vara att många, som befinner sig i frivillig karantän, passar på att utföra sysslor och arbeten hemmavid och därvid införskaffar förpackningskrävande produkter och varor.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x