Vinnarna i Smurfit Kappas ”Better Planet Packaging”

PUBLICERAD: 3 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappa har startat initiativet ”Better Planet Packaging” för att skapa hållbara pappersbaserade förpackningar för framtiden. I konceptet ingår även en utmanande designtävling, som fått namnet ”Better Planet Packaging Design Challenge”. (Bild Smurfit Kappa)

Smurfit Kappa har tillkännagett de allra första vinnarna i utmaningen ”Better Planet Packaging Design Challenge”. Tävlingen, som lockade över 300 bidrag, var en del i företagets initiativ ”Better Planet Packaging”, som är en kollaborativ plattform för att lösa en av förpackningsindustrins största utmaningar – att minska den ständigt ökande mängden icke återvinningsbart avfall.

En av utmaningarna bestod i att utveckla ett alternativ till den plastbaserade krympfilm, som används runt pallar för att skapa stabilitet under transport och lagring.
Vinnare av den utmaningen blev Eric Haas, som är en frilansande produkt- och förpackningsdesigner från Tyskland.

Eric Haas kom på en smart idé till en nätliknande struktur, tillverkad av papper, som kan säkra pallaster med olika former och i olika storlekar. Andra fördelar är flexibiliteten och möjligheten att återanvända nätet istället för att kassera det direkt som är fallet med plastbaserad krympfilm.

”Jag älskade att utmaningen hade fokus på hållbarhet och jag blev mycket glad över beskedet att min idé hade vunnit. Jag är entusiastisk över potentialen hos mitt bidrag och ser fram emot att se det utvecklas”, säger Eric Hass i en kommentar.

Den andra utmaningen bestod i att utveckla ett helt pappersbaserat paket med termiskt skydd för choklad, för användning inom e-handeln.

Vinnare av denna utmaning blev Kerstin Fischbacher, som är student vid konstakademin i Wien. Kerstin Fischbacher, som kommer från Österrike, presenterade en innovativ idé med en värmeisolerande produkt tillverkad av pappersmassa och som formas på ungefär samma sätt som expanderad polystyren (EPS).

Även om produkten har många likheter med EPS, när det gäller de värmeisolerande egenskaperna, så är den helt återvinningsbar i befintliga pappersåtervinningssystem samt även biologiskt nedbrytbar.

”Detta var mycket spännande för mig och första gången, som jag får en bekräftelse på att allt arbete jag lägger ner och den forskning jag bedriver på min fritid verkligen kan göra skillnad”, kommenterar Kerstin Fischbacher.

”Vi fick ett fantastiskt gensvar på tävlingen, som fångade fantasin hos många mycket talangfulla personer både på och utanför företaget. Erics och Kerstins idéer stack ut från mängden med den mångsidighet och innovation, som de erbjöd. Vi planerar att fortsätta samarbeta med båda innovatörerna för att vidareutveckla deras vinnande idéer. Vi är entusiastiska över att ta dem till nästa nivå och addera dem till vår Better Planet Packaging-produktportfölj”, säger Smurfit Kappas innovations- och utvecklingschef Arco Berkenbosch.

För sina innovativa bidrag belönas Eric Haas och Kerstin Fischbacher med 8.000 euro vardera och Smurfit Kappa har nu gett två projektteam i uppdrag att utforska den fulla potentialen hos respektive vinnande idé. Smurfit Kappa skriver att initiativet Better Planet Packaging är en central del av strategin för koncernens kärnverksamhet.

Smurfit Kappa presenterade de vinnande idéerna vid innovationseventet Better Planet Packaging, som hölls i Nederländerna nyligen och där mer än 350 kunder sammanfördes för att utforska framtiden inom hållbara förpackningar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax