Vinetiketter som klarar av både kyla, is och vatten

PUBLICERAD: 20 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

UPM Raflatacs nya etikettmaterial är speciellt utvecklat för att klara kalla och fuktiga förhållanden.

Finska UPM Raflatac har utvecklat ett nytt självhäftande etikettmaterial som är extra motståndskraftigt mot såväl kyla som is och vatten. Materialet som finns i två kvaliteter – ”Ice” och ”Ice Premium” – är speciellt framtaget för den europeiska vinindustrin.

UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att etiketter tillverkade i Ice eller Ice Premium behåller ursprungligt utseende och egenskaper även i sådana krävande kalla och våta miljöer som vinflaskor – speciellt sådana med vita och mousserande viner – ofta utsätts för.

Ice-etiketter tåler temperatursvängningar och varken lossnar eller blir ”rynkiga” vid förvaring i fuktiga kylrum eller nedsänkta i vinhinkar med is eller kallt vatten. Tryckegenskaperna hos Ice-materialen är dessutom sådana att påtryckta färger och lacker samt andra grafiska utsmyckningar som prägling, foliestansning, etc. förblir intakta även efter fyra timmar i en ishink.

”Etikettdesigners vill allt oftare skapa produkter med strukturerade ytor, som ger nya visuella och taktila upplevelser, men deras arbete är ju helt meningslöst, om etiketterna tappar färg och form, när de utsätts för fukt och kyla. Men med våra noggrant utformade och testade Ice-material får nu etikettleverantörerna möjlighet att förse sina vinkunders premiummärken med attraktiva etiketter, som tål kyla, is och vatten”, säger Jay Betton, chef för etikettlösningar inom affärsområdet livsmedel, vin & sprit hos UPM Raflatac.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x