Vinetiketter som klarar av både kyla, is och vatten

PUBLICERAD: 20 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

UPM Raflatacs nya etikettmaterial är speciellt utvecklat för att klara kalla och fuktiga förhållanden.

Finska UPM Raflatac har utvecklat ett nytt självhäftande etikettmaterial som är extra motståndskraftigt mot såväl kyla som is och vatten. Materialet som finns i två kvaliteter – ”Ice” och ”Ice Premium” – är speciellt framtaget för den europeiska vinindustrin.

UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att etiketter tillverkade i Ice eller Ice Premium behåller ursprungligt utseende och egenskaper även i sådana krävande kalla och våta miljöer som vinflaskor – speciellt sådana med vita och mousserande viner – ofta utsätts för.

Ice-etiketter tåler temperatursvängningar och varken lossnar eller blir ”rynkiga” vid förvaring i fuktiga kylrum eller nedsänkta i vinhinkar med is eller kallt vatten. Tryckegenskaperna hos Ice-materialen är dessutom sådana att påtryckta färger och lacker samt andra grafiska utsmyckningar som prägling, foliestansning, etc. förblir intakta även efter fyra timmar i en ishink.

”Etikettdesigners vill allt oftare skapa produkter med strukturerade ytor, som ger nya visuella och taktila upplevelser, men deras arbete är ju helt meningslöst, om etiketterna tappar färg och form, när de utsätts för fukt och kyla. Men med våra noggrant utformade och testade Ice-material får nu etikettleverantörerna möjlighet att förse sina vinkunders premiummärken med attraktiva etiketter, som tål kyla, is och vatten”, säger Jay Betton, chef för etikettlösningar inom affärsområdet livsmedel, vin & sprit hos UPM Raflatac.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning