Vin på burk - nu har det kommit till Sverige!

PUBLICERAD: 13 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Franska premiumviner under varumärket Winestar finns nu på burk och säljs via Systembolagets beställningssortiment.

Vin på metallburk har funnits i Europa, Asien och USA en tid – och nu har det även kommit till Sverige! Tre franska premiumviner under varumärket Winestar©, förpackade i specialutvecklade aluminiumburkar från Ball Packaging Europe, finns att beställa på systemet. Varje burk innehåller 18,7 centiliter, vilket motsvarar ett normalglas med vin.

Winestar-vinerna är gjorda på AOC-druvor och vinerna vann dubbla guldmedaljer vid årets WSWA (Wine and spirit Wholesalers of America) i Las Vegas.

Winestar har samarbetat med Ball Packaging Europe, en av världens ledande burktillverkare, och utvecklat en fukt-, syre- och ljussäker aluburk med en inre barriärbeläggning, speciellt avsedd för vin. Burken bevarar vinet utan att ändra smak och kvalitet och utan att vinet oxiderar. Vinet fortsätter dessutom att mogna upp till fem år i burken.

Vin på aluburk betraktas säkert av många som något av ett helgerån, men Ball Packaging Europe menar att en metallburk är en idealisk förpackningsform för vin, speciellt i små volymer. Burken är hundraprocentigt ljus- och lufttät och vinet riskerar inte heller att få dålig smak av kork.

Tanken bakom Winestar-konceptet är att uppmuntra till ansvarsfullt drickande, eftersom man inte behöver bära med sig och/eller öppna mer än man tänkt dricka. Vinerna finns dessutom i både rött, vitt och rosé, vilket gör att man kan dricka ett glas av vardera under en kväll – utan att behöva öppna en enda flaska, vars innehåll riskerar att bli gammalt…

Burkvinerna från Winestar importeras och leverereras exklusivt i Sverige av Speedy Wine Store AB och de finns nu i Systembolagets beställningssortiment. Speedy Wine Store tror att vin på burk kommer att bli en stor framgång i Sverige. 

”Vi har fått mycket god respons från privatpersoner, när vi har presenterat burkvinet på olika mässor i Sverige”, säger Maria Tenggren från Speedy Wine Store.

I Sverige har de tre burkvinerna försetts med svenska ”andranamn”. Sålunda heter det kraftfulla rödvinet ”Winestar Andreas” medan det vita vinet med doft av citron, ananas och grapefrukt har fått namnet ”Winestar Emilie”. ”Winestar Alexandre” är namnet på rosévinet, som har en glänsande och djuprosa färg och en doft av röda bär och sött godis.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x