Vi rekordåtervinner – men är dåliga på att sortera rätt...

PUBLICERAD: 30 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Trots att vi svenska rekordåtervinner så hamnar nästan 25 procent av det vi lämnar till återvinning i fel materialkärl, visar FTI:s statistik. (Pressbild FTI)|”Våra plockanalyser visar att vi kan bli ännu bättre”, säger Veronica Foberg Gustafsson, FTI (Pressbild FTI)

Vi återvinner mer än tidigare i Sverige och under förra året slog vi rekord i mängden förpackningar som lämnades in till återvinning. Men att sortera rätt är inte alltid helt lätt – av allt som lämnas in till återvinning sorteras nästan en fjärdedel fel. Det visar ny statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI).

Exempelvis hör 35 procent av det som hamnar i metallåtervinningen inte hemma där, enligt statistiken från FTI. För pappersförpackningar är motsvarande siffra 17 procent och för plastförpackningar 28 procent. Stora mängder chipspåsar, äggförpackningar, mjölkpaket och bärkassar sorteras fel varje år. Batterier och presentsnören ställer också till stora problem, när de felaktigt sorteras som förpackningar.

”Våra plockanalyser visar att vi kan bli ännu bättre”, säger Veronica Foberg Gustafsson. (Pressbild FTI)

”I Sverige är vi generellt sett bra på att återvinna, men våra plockanalyser visar att vi kan bli ännu bättre och att det saknas en del kunskap, om hur man ska sortera sina förbrukade förpackningar. Vi jobbar därför aktivt med att sprida information om hur du som privatperson ska sortera så att rätt förpackning hamnar i rätt materialkärl”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Det, som sorteras fel, är dels förpackningar, som hamnar i fel återvinningskärl, och dels avfall, som inte är förpackningar. Exempelvis placeras ofta leksaker, elektronik, stekpannor, munskydd, mm., mm. felaktigt i återvinningskärlen för förpackningar, trots att de inte är förpackningar utan i stället ska lämnas på en återvinningscentral eller i vissa fall slängas i hushållssoporna..

”Anledningen till att mycket hamnar fel är ofta att den, som sorterar, tror att man har gjort rätt eller att man har råkat sortera fel utan att märka det. För att komma runt problemet behöver det vara enkelt att förstå hur man sorterar rätt. Det står ofta angivet på förpackningen hur den ska sorteras och på vår webbplats finns även en sorteringsguide, där man enkelt kan söka fram hur en förpackning ska sorteras, eller ta reda på om något räknas som en förpackning eller inte. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt, för varje förpackning gör skillnad”, säger Veronica Foberg Gustafsson.

FTI:s plockanalyserna finns HÄR

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax