Vi är duktiga på att återvinna – men dåliga på att sortera rätt...

PUBLICERAD: 2 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Vi svenskar är bra på att återvinna förpackningar, men tyvärr ganska dåliga på att sortera rätt… Har man olika sorteringskärl i hemmet, underlättar det att sortera rätt redan där! (Bild FTI)|Hela 35 procent av det som läggs i återvinningskärlen för metallförpackningar hamnar fel! Antingen är det inte förpackningar av metall eller också är det inte förpackningar över huvud taget… (Bild FTI)|”Vi jobbar löpande med att sprida information om hur privatpersoner ska återvinna så att rätt förpackning hamnar i rätt kärl”, säger Veronica Foberg Gustafsson, FTI. (Bild FTI)

I Sverige är vi duktiga på att lämna förpackningar och andra produkter till återvinning – men ganska dåliga på att sortera rätt i återvinningskärlen! Enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) plockanalys för den svenska återvinningen under år 2019 var det ungefär en fjärdedel av det, som lämnades i behållare på våra återvinningsstationer, som hade hamnat fel.

Hela 35 procent av det som läggs i kärlen för metallförpackningar hamnar fel! (Bild FTI)

Sämst är vi på metallförpackningar. Här är det hela 35 procent av det som sorterats som metallförpackningar som hamnar fel. Antingen är det förpackningar av annat material än metall eller också produkter som inte alls är förpackningar och därför inte heller ska hamnar i förpackningsåtervinningen…

För plastförpackningar är motsvarande siffra för felsorterade produkter 27,9 procent och i återvinningskärlen för pappersförpackningar uppgår felsorteringen till 19 procent.

FTI skriver att material och förpackningar, som hamnar fel, kan få en betydande negativ påverkan på kvaliteten på det återvunna materialet. Det kan också orsaka andra typer av problem. När exempelvis plastprodukter, som innehåller batterier, felaktigt hamnar i plaståtervinningen, kan det leda till bränder i både hämtningsbilar och i maskiner på sorteringsanläggningar.

”Vi jobbar löpande med att sprida information om hur privatpersoner ska återvinna så att rätt förpackning hamnar i rätt kärl”, säger Veronica Foberg Gustafsson, FTI. (Bild FTI)

”Vi jobbar löpande med att sprida information om hur privatpersoner ska återvinna så att rätt förpackning hamnar i rätt kärl. På vår webbplats har vi till exempel en sorteringsguide, där man enkelt kan söka fram hur en förpackning ska sorteras, eller om man är osäker på om något är en förpackning eller inte”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Produkter, som inte är förpackningar, men som ändå ofta lämnas i återvinningskärlen för förpackningar är exempelvis plastleksaker, elektronik (ex.vis eltandborstar, stavmixers, etc) och matlagningskärl (kastruller, stekpannor, grillgaller, m fl). Alla sådana icke-förpackningar ska istället lämnas på kommunernas bemannade återvinningscentraler.

Några exempel på förpackningar, som ofta hamnar i fel återvinningskärl, är chipspåsar, ”smörförpackningar” och omslagspapper.
Är man osäker på vilket förpackningsmaterial, som en chipspåse är tillverkad av, så kan man testa att knyckla ihop påsen. Vecklar den ut sig igen, ska den sorteras som plastförpackning, och om den behåller den sin tillknycklade form ska den sorteras som metallförpackning!
När det gäller ”smörpaket” av typen Bregott ska locket sorteras som plastförpackning och själva ”smörbyttan” som pappersförpackning.
Omslagspapper av alla de slag hamnar ofta i kärlen för tidningar – men det är fel. Omslagspapper ska sorteras som pappersförpackningar.

För förpackningar, som är tillverkade av två eller fler material och där konsumenten inte enkelt kan skilja de olika materialen åt (exempelvis genom att ta bort lock, skruva av kapsyler, mm) gäller regeln att de ska sorteras efter det material som det finns mest av i förpackningen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy