Vi åkte till Istanbul för att kolla på turkisk förpackningsindustri

PUBLICERAD: 25 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Turkisk förpackningsindustri vässar klorna – det framkom vid vårt besök på mässan Eurasia Packaging i Istanbul.

Hur står det till med turkisk förpackningsindustri? För att få svar åkte redaktionen för packnews och nord emballage till Istanbul och mässan Eurasia Packaging.
Det här är ingen liten mässa: 1.122 företag från 43 länder fanns på plats och vid vårt besök hösten 2017 var det 24:e gången, som den årliga mässan arrangerades.

Mässhallarna finns i Tüyap utanför Istanbul och det är verkligen utanför. Att ta sig in till centrum, när mässan stängt, tog upp emot två och en halv timmar med buss..!  För den, som tänker besöka mässan och inte känner ett stort behov av att bo i Istanbuls centrum, är det med andra ord en god idé att hitta ett hotell i närheten av mässområdet.

Att hitta rena förpackningsnyheter visade sig inte vara det lättaste. Det verkar som mässan främst är en mötesplats för de utställande företagen och deras kunder, där man sitter ner över en kopp turkiskt kaffe eller te!
Klart dominerande bland utställarna var de plastbearbetande företagen. Tillverkare av pappersförpackningar var klart underlägsna i antal, vilket kanske kan bero på att Turkiet inte har någon egen tillverkning av papper, den skog man har får inte huggas! Vilket gör att allt papper måste importeras.

Men efter flitigt botaniserande bland utställare och montrar hittade vi ändå flera intressanta förpackningsnyheter, som också visar att  turkisk förpackningsindustri utvecklas och vässar klorna..!

Läs hela reportaget från Istanbul och Eurasia Packaging i senaste numret av tidningen nord emballage (nr 1/2018), som utkommer inom kort!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x