Venezuela ådömt att betala miljarder till Owens-Illinois

PUBLICERAD: 12 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Venezuela omstridde president Hugo Chavez fick ögonen på O-I:s fabriker och konfiskerade dem…|”Ett halvt sekel av hårt arbete togs i beslag – nu måste Venezuela ersätta oss”

Den internationella domstolen ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) i Washington har ådömt den venezuelanska staten att betala 455 miljoner US dollar (ca 4 miljarder kronor) till glaskoncernen O-I (Owens-Illinois) för att man olagligen konfiskerat O-I:s majoritetsandelar i två glastillverkningsfabriker i Venezuela.

Det var på hösten år 2010 som den dåvarande presidenten i Venezuela, Hugo Chavez, gav en direkt order om att O-I:s tillverkningsenheter i städerna Los Guayos och Valera, sydväst om huvudstaden Caracas, skulle beslagtas och i fortsättningen drivas av statliga venezuelanska myndigheter. Exproprieringen var en av flera konfiskeringar av privata tillgångar, anläggningar och företag, som Hugo Chavez gav order om.

Trots O-I:s protester verkställdes konfiskeringen och sedan dess har O-I:s dotterbolag i Nederländerna, O-I European Group B.V. (OIEG), som formellt drev och var majoritetsägare i fabrikerna i Venezuela, kämpat för att få upprättelse mot venezuelanska staten.

De tre medlemmarna i ICSID-tribunalen fastslog i sin dom den 10 mars i år att Venezuela med sitt agerande brutit sina förpliktelser enligt 1991 års bilaterala investeringsavtal mellan Nederländerna och Venezuela. ICSID tillerkänner därför OIEG ett skadestånd på 372 miljoner US dollar plus ränta. Konfiskeringen skedde den 26 oktober 2010 och till dags dato uppgår räntekostnaderna till mer än 83 miljoner dollar. Venezuela ska också betala OIEG:s advokatarvoden och andra kosntader.

”Tribunalen har fastslagit att Venezuela exproprierade mycket värdefulla tillgångar, som byggts upp under ett halvsekel av hårt arbete och engagemang från O-I och dess anställda. För detta måste nu Venezuela kompensera oss”, säger O-I:s VD och koncernchef Al Stroucken och tillägger: ”Jag hoppas att fabrikerna fortsätter att gynna våra före detta anställda och det venezuelanska folket!”.

Huruvida Venezuela de facto kommer att betala skadeståndet till O-i, återstår att se. Även om internationell lag nu kräver att Venezuela betalar det ådöma beloppet, så kan Venezuela gå vidare i ärendet och försöka få tribunalens utslag ogiltigförklarat eller på annat sätt försena eller sabotera utslaget.

O-I skriver i ett pressmeddelande att om Venezuela inte uppfyller sina skyldigheter, så kommer O-I att försöka verkställa utslaget genom utmätning av venezuelanska tillgångar runt om i världen eller hitta andra alternativa sätt att få ut ersättningen.

”Bolaget kan i detta skede inte förutsäga hur mycket eller när vi slutligen kan förvänta oss att få den utdöma ersättningen”, skriver O-I i sitt meddelande.

N.B. Venezuela omstridde president Hugo Chavez avled den 5 mars 2013 efter en lång och medialt mycket uppmärksammad kamp mot cancer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx