VD och vice VD lämnar kritiserade storbolaget SCA!

PUBLICERAD: 10 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Kritiken blev för stark. Nu lämnar Jan Johansson SCA och sina befattningar som VD och koncernchef. Han kan dock trösta sig med en "fallskärm" på 22 miljoner kronor.|Även vice VD Mats Berencreutz lämnar sin post genom att gå i pension den 1 mars.|Ny VD och koncernchef i SCA är Magnus Groth.

Kritiken mot storbolaget SCA och dess ledning får nu ytterligare konsekvenser. För några veckor sedan meddelade styrelseordföranden Sverker Martin-Löf att han lämnar sina uppdrag och nu kommer beskedet att också SCA:s VD och koncernchef Jan Johansson och vice VD:n Mats Berencreutz lämnar sina befattningar!
Till ny VD och koncernchef i SCA har styrelsen utsett Magnus Groth, som idag är chef för affärsenheten Consumer Goods Europe inom SCA.

”De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras. Det beslut styrelsen och jag därmed kommit fram till i SCA:s, aktieägarnas, medarbetarnas och mina anhörigas intresse är att jag lämnar VD och koncernchefspositionen”, säger Jan Johansson i ett pressmeddelande.

Jan Johansson kommer att lämna sina befattningar tämligen omgående då den nye koncernchefen ska tillträda den 1 mars. Jan Johansson, som har en uppsägningstid på två år, kommer dock att stå till styreslens och tillträdande VD:s förfogande. Under uppsägningstiden kommer Jan Johansson att uppbära fast lön utan bonus, vilket enligt uppgift innebär en bruttoinkomst under uppsägningstiden på 22 miljoner kronor.

”Styrelsen beklagar, men har förståelse och respekt för att Jan Johansson inte kan utöva ett effektivt ledarskap under rådande omständigheter. Samtidigt vill styrelsen understryka att det inte har framkommit någon ny information kopplat till pågående granskningar och styrelsen har fortsatt stort förtroende för Jan Johansson, som på ett synnerligen kompetent och värdeskapande sätt lett SCA under en viktig och framgångsrik förändringsresa”, skriver SCA:s styrelse i sitt pressmeddelande.

När det gäller SCA:s vice VD Mats Berencreutz lämnas endast den kortfattade informationen att han kommer att gå i pension den 1 mars i år och därmed lämna koncernledningen och SCA.

Mats Berencreutz har dock även han varit utsatt för kritik, bland annat för att ha utnyttjat koncernens affärsflyg för privata resor, och det är därför rimligt att antaga att hans beslut att gå i pension står i direkt relation till den rådande situationen.

Nu får alltså SCA en ny VD och koncernchef, som får det tunga och svåra uppdraget att leda en koncern som är och med all säkerhet kommer att fortsätta att vara ”under luppen” och fingranskas, inte minst av massmedia.

”Det är ett stort förtroende att få leda SCA och det är med stolthet jag tackat ja till det ansvaret. Jag är också ödmjuk inför uppgiften. Nu ska vi fortsätta att från dagens position som ett världsledande hygien- och skogsindustriföretag, kontinuerligt utveckla SCA framåt”, säger den tillträdande koncernchefen och VD:n Magnus Groth.

Magnus Groth, som tillträder den 1 mars i år, är för närvarande chef för affärsenheten Consumer Goods Europe inom SCA. Han har tidigare bland annat varit VD för börsnoterade bolaget Studsvik.

Magnus Groth har varit anställd i SCA sedan 2011 och anses ha mycket god kännedom om SCA, dess kunder och konsumenter.

”Styrelsen bedömer att Magnus Groth är rätt person att fortsätta utveckla SCA i enlighet med strategin att fokusera på tillväxt, innovation och effektivitet”, skriver SCA i ett pressmeddelande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x