Vassare sugrör av vanlig vass! Bättre än plast, papper & metall

PUBLICERAD: 14 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Eyoel Lundberg, grundare och VD på Raws, kontrollerar några av företagets miljövänligt sugrör av vass. (Bild Raws)

Norrköpingsbaserade företaget Raws har utvecklat och lanserat ett miljövänligt sugrör, som består av naturlig vass! Sugrören är kemikaliefria, värmetåliga, går att återanvända gång på gång och kan både kokas och maskindiskas!

Vassugrören Raws sägs också behålla formen i alla typer av drycker, varma eller kalla, utan att mjukna.

Bakom företaget Raws står bland annat är 32-årige Eyoel Lundberg, som är uppväxt i skärgårdsmiljö och som fick en idé om att det kanske skulle kunna gå att tillverka sugrör av vanlig vass!

Efter flera tester blev idén verklighet och i dag har företaget Straws börjat etablera sig på den svenska marknaden. Bland kunder som börjat använda sugrör av vass finns Urbans Deli, Paradiset, Designtorget, Haymarket, Sturehof, Berns, Brillo, Supper, Götaplatsgruppen och Gröna Lund.

Vassen, som Raws i dagsläget använder till sugrören, finns på den stora konstgjorda ön Händelö i Norrköpings hamnområde. Där växer vassen på avstjälpta muddermassor från bygget av Lindökanalen åren 1956 – 1962.

Produktionen av vassugrören är tämligen okomplicerad: vassen skördas, samlas in och spolas, varefter vassrören skärs ner till önskade längder. Rören värms upp för att avlägsna eventuella bakterier, torkas och förpackas.

”Jag tror att alla idag vill använda mindre plast, Raws ger möjligheten att faktiskt göra det. Vi är inte här för att predika eller be någon att kompromissa, vi har helt enkelt enligt oss det bästa sugröret på marknaden idag. Vi driver en revolution mot plast!”, säger Eyoel Lundberg, VD på Raws, i en intervju med tidningen Hotell & Restaurang.

Eyoel Lundberg säger också i intervjun att sugrör av vass inte bara är bättre än sugrör av plast, utan också är överlägsna andra alternativ som sugrör av papper eller metall, inte minst tack vare billigare produktions- och transportkostnader.

”Vi har identifierat och tagit till vara ett råmaterial, som hittills har setts som avfall. Varje marknad, som vi aktiverar, kan ha egen lokal skörd och produktion, vilket är målet för oss” säger Eyoel Lundberg.

Filosofin och idén bakom företaget Raws är att man ska vara så miljövänliga som möjligt. Det är inte bara det, att företagets produkter är 100 procent naturliga och återvinningsbara och att produktionsprocesserna drivs med minsta möjliga miljöpåverkan – Raws lovar dessutom att skänka 10 procent av sin vinst till organisationer, som bekämpar plastnedskräpningen i mark och hav.

Vidare kan restprodukter från sugrörstillverkningen användas på olika sätt. En del av de skördade vasstråna kan bli till blompinnar, medan andra produktionsrester kan användas för att producera bioenergi. Och ett vassugrör, som råkar hamna i naturen, bryts förstås ner fullständigt på naturlig väg…

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx