Väsentligt lägre koldioxidavtryck med återvunnen PET enligt studie

PUBLICERAD: 16 augusti 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Koldioxidavtrycket när PET-flaskor samlas in och omvandlas till rPET är nästan 80 procent lägre än vid produktion av jungfrulig PET

Den österrikiska miljökonsultfirman Denkstatt GmbH har gjort en studie, som hävdar att koldioxidavtrycket från återvunnen PET är väsentligt lägre än avtrycket från jungfrulig PET.
Studien var beställd av den ledande österrikiska förpackningskoncernen Alpla-Werke Alwin Lehner GmbH & Co. KG, som varit verksamt inom PET-årtervinning i mer än 20 år, och det analyserade rPET-materialet kom från koncernens dotterbolag PET Recycling Team GmbH i österriskiska Wöllersdorf.

Koldioxidavtrycket beräknades enligt standarden ISO 14044 och beräkningarna startade med insamling och sortering av använda PET-flaskor, transporter till återvinningsanläggningen i Wöllersdorf, tvättning, bearbetning och granulering av materialet, etc.

Det resultat, som Denkstatt GmbH kom fram till, var minst sagt slående. Koldioxidavtrycket för det återvunna PET-material, som producerades vid PET Recycling Teams anläggning, uppmättes till 0,45 kilo koldioxidekvivalenter per kilo återvunnen PET, vilket ska jämföras med koldioxidekvivalenten på 2,15 kilo per kilo jungfrulig PET. De samlade koldioxidutsläppen för det återvunna PET-materialet befanns alltså vara cirka 80 procent lägre än för nyproducerat PET-material.

Alpla-Werke driver tre stora återvinningsanläggningar för PET runt om i världen. Förutom PET Recycling Teams anläggning i Wöllersdorf har man en joint-venture-anläggning i Mexico och en helägd anläggning i södra Polen. Den totala årskapaciteten för dessa tre anläggningar är cirka 65.000 ton rPET av livsmedelsgodkänd kvalitet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432