Värmlandsmjölk säljs nu i helt förnybar förpackning

PUBLICERAD: 29 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Wermlands mejeri börjar nu leverera mjölk förpackad i Tetra Paks helt biobaserade vätskekartongförpackning Tetra Rex Bio-based.|Wermlands mejeriet i Nysäter planerar inledningsvis mejeriet för en årlig produktion om fyra miljoner liter mjölk

Den första november börjar Wermlands Mejeri i Nysäter att leverera närproducerad mjölk från lokala gårdar i Tetra Paks helt förnybara förpackning Tetra Rex Bio-based. 
Vätskekartongen i förpackningen tillverkas av Tetra Pak i Sunne av svensk skogsråvara, som lamineras med förnybar bioplast i Skoghall. Förpackningen har en skruvkork av bioplast – dvs alla ingående material i förpackningen är växtbaserade. Mejeriet är ett av de första i Norden att använda världens första och hittills enda helt förnybara vätskekartongförpackning.

”För oss på Wermlands Mejeri handlar det om kvalitet i hela värdekedjan – från närproducerad mjölk hela vägen till konsumenten. Därför känns det naturligt att sälja mjölken i en helt förnybar förpackning och erbjuda våra konsumenter ett bra val för miljön. Värmland i en god förpackning, helt enkelt, säger Yngve Gustafsson, VD för Wermlands Mejeri.

Mejeriet i Nysäter levererar standard-, mellan- och lättmjölk i enlitersförpackningar med skruvkork och  inledningsvis planerar mejeriet för en årlig produktion om fyra miljoner liter mjölk.

”Vi måste få till en materialväxling från fossil till biobaserad råvara som till exempel i våra bioplastskruvkorkar. Wermlands Mejeri är en föregångare, när de nu väljer vår helt förnybara förpackning till sina mjölkprodukter. Vi ser gärna att fler följer efter och väljer en god förpackning”, säger Erik Lindroth, miljödirektör Tetra Pak Nordics.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x