Världens plastproduktion värd 5.000 miljarder kronor!

PUBLICERAD: 26 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den globala plastproduktionen omsätter hisnande 5.000 miljarder kronor om året…|Så här fördelade sig den globala plastproduktionen år 2013.

Den globala produktionen av plast ökar ständigt, men insamling och återvinning av använda plastprodukter, bl. a förpackningar, hänger inte med i utvecklingen, vilket innebär ökade mängder plastavfall och ett allt större hot mot miljön.
Det är slutsaten i en rapport om plastsituationen i världen, som Worldwatch Institute presenterat.

Enligt Worldwatch tillverkades 299 miljoner ton plast år 2013, vilket var en ökning från föregående år med 3,9 procent. Den sammanlagda försäljningen för den globala plastindustrin beräknas uppgå till 600 miljarder US dollar om året (cirka 5.000 miljarder kronor!)

Det enskilda land med den största plastproduktionen var inte oväntat Kina, som svarade för 24,8 procent av den totala plastproduktionen i världen 2013. Den kinesiska produktionen är också en stor anledning till att länderna i Asien sammantaget svarade för hela 45,6 procent av plastproduktionen.

Plasttillverkningen i Europa utgjorde 22,9 procent av världsproduktionen och Nordamerikas andel uppgick till 19,4 procent. För Mellanöstern/Afrika och Sydamerika var motsvarande andelar 7,3 respektive 4,8 procent.

Insamling och återvinning av använda plastprodukter håller inte takten med den ökade plastproduktionen, konstateras i rapporten. Bäst på återvinning är inte oväntat  flera av länderna i Europa, vilket gör att den samlade europeiska återvinningsgraden för plast uppgår till 26 procent. Som jämförelse kan nämnas att plaståtervinningen i USA år 2012 inte var högre än 9 procent.

Intressant att notera är att 4 procent av den årliga globala petroleumproduktionen används för att tillverka plast – och lika mycket, 4 procent, används för att driva världens plasttillverkningsanläggningar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx