Världens plastproduktion värd 5.000 miljarder kronor!

PUBLICERAD: 26 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den globala plastproduktionen omsätter hisnande 5.000 miljarder kronor om året…|Så här fördelade sig den globala plastproduktionen år 2013.

Den globala produktionen av plast ökar ständigt, men insamling och återvinning av använda plastprodukter, bl. a förpackningar, hänger inte med i utvecklingen, vilket innebär ökade mängder plastavfall och ett allt större hot mot miljön.
Det är slutsaten i en rapport om plastsituationen i världen, som Worldwatch Institute presenterat.

Enligt Worldwatch tillverkades 299 miljoner ton plast år 2013, vilket var en ökning från föregående år med 3,9 procent. Den sammanlagda försäljningen för den globala plastindustrin beräknas uppgå till 600 miljarder US dollar om året (cirka 5.000 miljarder kronor!)

Det enskilda land med den största plastproduktionen var inte oväntat Kina, som svarade för 24,8 procent av den totala plastproduktionen i världen 2013. Den kinesiska produktionen är också en stor anledning till att länderna i Asien sammantaget svarade för hela 45,6 procent av plastproduktionen.

Plasttillverkningen i Europa utgjorde 22,9 procent av världsproduktionen och Nordamerikas andel uppgick till 19,4 procent. För Mellanöstern/Afrika och Sydamerika var motsvarande andelar 7,3 respektive 4,8 procent.

Insamling och återvinning av använda plastprodukter håller inte takten med den ökade plastproduktionen, konstateras i rapporten. Bäst på återvinning är inte oväntat  flera av länderna i Europa, vilket gör att den samlade europeiska återvinningsgraden för plast uppgår till 26 procent. Som jämförelse kan nämnas att plaståtervinningen i USA år 2012 inte var högre än 9 procent.

Intressant att notera är att 4 procent av den årliga globala petroleumproduktionen används för att tillverka plast – och lika mycket, 4 procent, används för att driva världens plasttillverkningsanläggningar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x