Världens plastproduktion värd 5.000 miljarder kronor!

PUBLICERAD: 26 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Den globala plastproduktionen omsätter hisnande 5.000 miljarder kronor om året…|Så här fördelade sig den globala plastproduktionen år 2013.

Den globala produktionen av plast ökar ständigt, men insamling och återvinning av använda plastprodukter, bl. a förpackningar, hänger inte med i utvecklingen, vilket innebär ökade mängder plastavfall och ett allt större hot mot miljön.
Det är slutsaten i en rapport om plastsituationen i världen, som Worldwatch Institute presenterat.

Enligt Worldwatch tillverkades 299 miljoner ton plast år 2013, vilket var en ökning från föregående år med 3,9 procent. Den sammanlagda försäljningen för den globala plastindustrin beräknas uppgå till 600 miljarder US dollar om året (cirka 5.000 miljarder kronor!)

Det enskilda land med den största plastproduktionen var inte oväntat Kina, som svarade för 24,8 procent av den totala plastproduktionen i världen 2013. Den kinesiska produktionen är också en stor anledning till att länderna i Asien sammantaget svarade för hela 45,6 procent av plastproduktionen.

Plasttillverkningen i Europa utgjorde 22,9 procent av världsproduktionen och Nordamerikas andel uppgick till 19,4 procent. För Mellanöstern/Afrika och Sydamerika var motsvarande andelar 7,3 respektive 4,8 procent.

Insamling och återvinning av använda plastprodukter håller inte takten med den ökade plastproduktionen, konstateras i rapporten. Bäst på återvinning är inte oväntat  flera av länderna i Europa, vilket gör att den samlade europeiska återvinningsgraden för plast uppgår till 26 procent. Som jämförelse kan nämnas att plaståtervinningen i USA år 2012 inte var högre än 9 procent.

Intressant att notera är att 4 procent av den årliga globala petroleumproduktionen används för att tillverka plast – och lika mycket, 4 procent, används för att driva världens plasttillverkningsanläggningar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x