Peter Ollén, chefredaktör och ägare till tidningen Sign & Print, ger här några värdefulla råd kring hur man som företagare bör agera som en följd av regeringens ekonomiska åtgärder.
Regeringen har erbjudit möjligheten att skjuta upp inbetalningen av skatter och moms. Innan företagare nappar på det, kan det vara bra att komma ihåg att man även i ett aktiebolag är personligt ansvarig för inbetalning av skatt och moms. Och skjuta upp moms och skatt innebär att summan fortsatt ska erläggas.
Det räcker alltså inte att gå i konkurs för att slippa betala skulder till staten. Som ägare blir du personligt återbetalningsskyldig. Även om du då godkänns för skuldsanering, är du tvungen att leva på existensminimum i fem år. Och det är efter att du sålt ditt hus, din bil etc. Kom också ihåg, att om halva aktiekapitalet är förbrukat, så är du skyldig att upprätta kontrollbalansräkning. Annars kan du också bli personligt återbetalningsskyldig. Halva kapitalet är förbrukat när det inte finns pengar eller andra tillgångar som motsvarar halva det kapital som står i balansräkningen under aktiekapital. Om du exempelvis köpt en miljon kronor aktier och betalat fem miljoner för dem, så är aktiekapitalet fortsatt en miljon och det är när bara en halv miljon återstår, som du ska upprätta kontrollbalansräkning.
Så även om det kan kännas grymt, kan det vara bättre att välja en konkurs och sedan starta om från början, när det förhoppningsvis ljusnar igen. Har du problem, så prata i god tid med din hyresvärd och dina leverantörer och hitta en lösning tillsammans med dem. Det är inga roliga samtal – men de är oändligt mycket roligare än att inte ta dem och istället mötas hos konkursförvaltaren.
Konkurs innebär att det kommer in en person – oftast en revisor eller advokat – som domstolen utser och som driver ditt företag vidare under en tid. Du har inget inflytande över personens beslut. Konkursförvaltaren ska säkra att staten och kreditgivarna får tillbaka mest möjligt av sina pengar. Många gånger innebär det att tillgångar säljs ut till mycket låga pengar – speciellt i tider som dessa.
Staten har nu öppnat upp några möjligheter för att slippa konkurs.
En sådan är att sjukskriva sig i 14 dagar om man känner sig krasslig. Ingen karensdag. Fråga bland medarbetarna och fråga dig själv om ni känner er krassliga. Då tar staten hela kostnaden, från dag ett.
Det kommer också en lösning där du kan permittera och staten betalar kostnaden. Använd detta. Gå ner på en minimal arbetsstyrka och permittera resten. Att vara permitterad innebär att jag behåller min anställning men inte arbetar.
Gör allt du kan för att snabbt få ner lönekostnaden. Vänta inte tills pengarna i kassan är slut. Det kommer att ta flera månader – kanske uppemot ett år – innan det börjar vända igen. Hur hårt du drabbas beror givetvis på vilka kunder du har. Men agera snabbt och kraftfullt. Du kan alltid efteråt backa och be någon komma tillbaka. Men du kan aldrig få tillbaka pengar som redan gått ut från kassan. Så vakta kassan och låt det ha absolut första prioritet.
Prata gärna med din revisor, så att du som företagare fattar kloka beslut. Arbeta gratis är man van vid, men att ta pengar ur egen ficka för att betala företagets skulder – det är en helt annan sak.