Valio och Stora Enso testar ”trälock” på mejeribägare

PUBLICERAD: 15 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Valio and Stora Enso ska testa återvinningsbara och träfiberbaserade förseglingslock på bägare med mejeriprodukter (Bild Valio/Stora Enso)

Stora Enso och finska mejerijätten Valio ska låta konsumenter testa återvinningsbara och träfiberbaserade förseglingslock på bägare med mejeriprodukter som kvarg och crème fraiche.
10.000 lock ska användas för att utforska hur fiberbaserade förseglingar fungerar i en livsmedelsförpackning.

”Trälocken” är tillverkade av Stora Ensos uppmärksammade fiberbaserade material DuraSense® by Stora Enso, som produceras i koncernens specialanläggning för formpressade fibermaterial vid bruket i halländska Hylte. Biokompositmaterialet DuraSense är en kombination av träfiber och polymerer och kan användas till ett flertal olika produkter inom såväl förpackningar som andra områden.

”Med detta pilotprojekt uppmuntrar vi människor att vidta små, konkreta åtgärder för att minska matavfallet. Locket gör det enkelt att skydda produkter som crème fraiche eller kvarg”, säger Jussi-Pekka Lumme, Packaging Development Manager på Valio.

I testet ska Valio och Stora Enso utröna hur biokompositen fungerar i kombination med livsmedelsförpackningar. DuraSense-locken är tåliga, tvättbara och genom att använda biokompositen DuraSense blir det möjligt att skära ner andelen plast i olika produkter med så mycket som hälften och därmed minska koldioxidavtrycket.

”Stora Enso ser en stark efterfrågan på klimatvänliga matförpackningar. Förändringen drivs av erkända produktmärken, som söker miljövänliga lösningar. Vi utvecklar aktivt innovativa lösningar, som hjälper livsmedelskedjor att svara på konsumenternas krav på hållbara val”, säger Hannu Kasurinen, VD för affärsområdet Packaging Materials inom Stora Enso.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x