Valio och Stora Enso testar ”trälock” på mejeribägare

PUBLICERAD: 15 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Valio and Stora Enso ska testa återvinningsbara och träfiberbaserade förseglingslock på bägare med mejeriprodukter (Bild Valio/Stora Enso)

Stora Enso och finska mejerijätten Valio ska låta konsumenter testa återvinningsbara och träfiberbaserade förseglingslock på bägare med mejeriprodukter som kvarg och crème fraiche.
10.000 lock ska användas för att utforska hur fiberbaserade förseglingar fungerar i en livsmedelsförpackning.

”Trälocken” är tillverkade av Stora Ensos uppmärksammade fiberbaserade material DuraSense® by Stora Enso, som produceras i koncernens specialanläggning för formpressade fibermaterial vid bruket i halländska Hylte. Biokompositmaterialet DuraSense är en kombination av träfiber och polymerer och kan användas till ett flertal olika produkter inom såväl förpackningar som andra områden.

”Med detta pilotprojekt uppmuntrar vi människor att vidta små, konkreta åtgärder för att minska matavfallet. Locket gör det enkelt att skydda produkter som crème fraiche eller kvarg”, säger Jussi-Pekka Lumme, Packaging Development Manager på Valio.

I testet ska Valio och Stora Enso utröna hur biokompositen fungerar i kombination med livsmedelsförpackningar. DuraSense-locken är tåliga, tvättbara och genom att använda biokompositen DuraSense blir det möjligt att skära ner andelen plast i olika produkter med så mycket som hälften och därmed minska koldioxidavtrycket.

”Stora Enso ser en stark efterfrågan på klimatvänliga matförpackningar. Förändringen drivs av erkända produktmärken, som söker miljövänliga lösningar. Vi utvecklar aktivt innovativa lösningar, som hjälper livsmedelskedjor att svara på konsumenternas krav på hållbara val”, säger Hannu Kasurinen, VD för affärsområdet Packaging Materials inom Stora Enso.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax