Utökat skånskt plastsamarbete kring livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 21 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Exempel på miljövänliga termoformade tråg från Treform Packaging, tillverkade i ett livsmedelsgodkänt Scanfill-material som till 52 procent består av mineral och till 48 procent av polypropen (PP).|Thomas Olsson, VD för Treform Packaging. (Bild Treform)|Oscar Hugoson är VD för Scanfill i Ystad. (Bild Scanfill)

Skåne-företagen Treform Packaging AB i Landskrona och Ystad-baserade Polykemi Group med dotterbolaget Scanfill AB ökar sitt samarbete kring livsmedelsförpackningar.

Treform Packaging, som tillverkar ett brett sortiment av livsmedelsförpackningar med lågt koldioxidavtryck, skriver i ett pressmeddelande att man nu har utökat sitt samarbete med Polykemi och Scanfill AB, som tillverkar miljövänligt polymerbaserat förpackningsmaterial.

Thomas Olsson, VD för Treform Packaging. (Bild Treform)

”Samarbetet ger flera bra synergieffekter. All produktion, från granulat till produkt, och även återvinningen av spillmaterial sker till största del inom Skåne. En stor fördel är att företagen geografiskt ligger väldigt nära varandra, vilket innebär inga onödiga transporter och betyder att koldioxidavtrycket är minimalt”, säger Thomas Olsson, VD för Treform Packaging.

Oscar Hugoson är VD för Scanfill i Ystad. (Bild Scanfill)

Treform Packaging har en stark miljöprofil och tillverkar termoformade återvinningsbara förpackningar av återvunnen plast för livsmedelsprodukter på den nordiska marknaden. Treform startade sin produktion 1968 och samma år startade även Polykemi i Ystad sin tillverkning av plastgranulat. Sedan mer än tio år är Polykemis dotterbolag Scanfill AB i Ystad tillverkare och leverantör av hållbara polymerbaserade förpackningsmaterial som helt är baserade på återvunnet material.

”Vi arbetar medvetet för att våra produkter ska ha en så liten påverkan på miljön som möjligt och tillsammans med Treform kan vi producera klimatsmarta produkter som lämnar ett minimalt klimatavtryck”, säger Scanfills VD Oscar Hugoson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x