Utan fungerande insamling nås ingen cirkularitet för flexibla förpackningar

PUBLICERAD: 9 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Fungerande insamling är ett måste för att nå cirkularitet för flexibla förpackningar.

Ett samarbete mellan europeiska företag, föreningar och organisationer som representerar hela värdekedjan har kommit överens om en gemensam ståndpunkt om det väsentliga som krävs för att samla in flexibelt förpackningsavfall i en cirkulär ekonomi. Bakom initiativet står CEFLEX, ett samarbete mellan etthundrasjuttio europeiska företag inom flexibla förpackningar.

Detta ställningstagande är en del av en pågående anpassning av viktiga frågor som genomförs av Circular Economy for Flexible Packaging (CEFLEX). Processen kombinerar detaljerad forskning, samråd och debatt för att nå en gemensam ståndpunkt. Från september 2020 till februari 2021 deltog mer än trehundra intressenter i två dedikerade webinarier; intervjuer; och en tvådagars workshop  med  tjugofem personer, för att komma överens om det slutliga uttalandet.

Det är en del av att leverera CEFLEXs femstegs färdplan och syftar till att påskynda en cirkulär ekonomi för flexibla förpackningar.

Här är det viktigaste i det uttalande man kom överens om:

• Alla flexibla förpackningar måste vara producerade för att kunna samlas in och sorteras, inklusive on-the-go förpackningar. Speciellt i de få länder där de ännu inte samlas in, som till exempel Storbritannien.

• Flexibla plastförpackningar ska samlas in som en separat avfallsström eller med andra lätta förpackningar och inte blandas med papper, kartong eller glas för att maximera återvinningskvaliteten.

• Ytterligare sortering av flexibla förpackningar från blandat avfall är sannolikt nödvändig för att ta hand om alla flexibla förpackningsmaterial och möjliggöra cirkularitet.

• CEFLEX och dess intressenter strävar efter att samarbeta med de nationella myndigheterna och EPR-systemen (Extended Producer Responsibility) för att utveckla effektiva insamlingssystem som gör det möjligt att sortera dessa material och skicka dem till återvinning.

Det överenskomna ställningstagandet bidrar till och stöder pågående forskning, bedömning och studier från CEFLEX. Dessa inkluderar ekonomiska och miljömässiga insamlingskostnader i utvalda länder, i samarbete med SUEZ och arbetet med MARECIE Mapping Recyclability in Europé som studerar återvinningsinfrastruktur och EPR-system, i samarbete med Flexible Packaging Europe och Recyda.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x