USA-vintern och pandemin slår hårt mot global limtillverkare

PUBLICERAD: 8 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Från sitt huvudkvarter i tyska Detmold slår limtillverkaren Jowat SE nu larm – produktion och leveranser hotas av stor brist på råvaror, orsakad av den förödande vintern i bland annat Texas, USA. (Bild Jowat SE)

Den hårda vintern i delar av USA i kombination med begränsade fraktkapaciteter på grund av Corona-pandemin har gjort att Jowat SE, global tillverkare av förpackningslim, nu lider stor brist på råvaror.

Redan innan den extremt hårda vintern slog till i södra delarna av USA rådde det brist på viktiga kemiska råvaror, som behövs för tillverkning av såväl förpackningslim som andra limkvaliteter. Med vinterchocken i Texas och andra sydstater i USA förvärrades situationen ytterligare och ledde till att en stor del av produktionskapaciteten för raffinaderier och kemiska produkter förlorades i USA.

Enligt uppgifter från USA-organisationen ASC (US American Adhesive and Sealant Council) kan det dröja månader innan leveranserna från USA har återhämtat sig.

Bristen på råvaror i kombination med att den rådande viruspandemin haft stor negativ effekt på fraktkapaciteten världen över, såväl till lands som till sjöss, gör att Jowat SE nu meddelar man nu riskerar avbrott i sina leveranser.

”Vi gör vårt yttersta för att leverera och vårt globala nätverk hjälper oss att vara flexibla i situationen och minska de negativa konsekvenserna, men leveransstörningar kan troligen ändå inte undvikas”, säger Klaus Kullmann, VD på Jowat SE.

Jowat SE, som har sitt huvudkontor i tyska Detmold, är en ledande global leverantör av industriella limmer, vilka huvudsakligen används inom områden som trä, möbler, papper, förpackningar, textil, bil och elektronik.
Företaget har tillverkning i Detmold och Elsteraue Tyskland, plus tre andra producerande dotterbolag i USA, Schweiz och Malaysia.
Jowat SE har en global säljorganisation med 23 dotterbolag och distributörer. Det skandinaviska dotterbolaget är Jowat Scandinavia AB med säte i Malmö.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx