USA-vintern och pandemin slår hårt mot global limtillverkare

PUBLICERAD: 8 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Från sitt huvudkvarter i tyska Detmold slår limtillverkaren Jowat SE nu larm – produktion och leveranser hotas av stor brist på råvaror, orsakad av den förödande vintern i bland annat Texas, USA. (Bild Jowat SE)

Den hårda vintern i delar av USA i kombination med begränsade fraktkapaciteter på grund av Corona-pandemin har gjort att Jowat SE, global tillverkare av förpackningslim, nu lider stor brist på råvaror.

Redan innan den extremt hårda vintern slog till i södra delarna av USA rådde det brist på viktiga kemiska råvaror, som behövs för tillverkning av såväl förpackningslim som andra limkvaliteter. Med vinterchocken i Texas och andra sydstater i USA förvärrades situationen ytterligare och ledde till att en stor del av produktionskapaciteten för raffinaderier och kemiska produkter förlorades i USA.

Enligt uppgifter från USA-organisationen ASC (US American Adhesive and Sealant Council) kan det dröja månader innan leveranserna från USA har återhämtat sig.

Bristen på råvaror i kombination med att den rådande viruspandemin haft stor negativ effekt på fraktkapaciteten världen över, såväl till lands som till sjöss, gör att Jowat SE nu meddelar man nu riskerar avbrott i sina leveranser.

”Vi gör vårt yttersta för att leverera och vårt globala nätverk hjälper oss att vara flexibla i situationen och minska de negativa konsekvenserna, men leveransstörningar kan troligen ändå inte undvikas”, säger Klaus Kullmann, VD på Jowat SE.

Jowat SE, som har sitt huvudkontor i tyska Detmold, är en ledande global leverantör av industriella limmer, vilka huvudsakligen används inom områden som trä, möbler, papper, förpackningar, textil, bil och elektronik.
Företaget har tillverkning i Detmold och Elsteraue Tyskland, plus tre andra producerande dotterbolag i USA, Schweiz och Malaysia.
Jowat SE har en global säljorganisation med 23 dotterbolag och distributörer. Det skandinaviska dotterbolaget är Jowat Scandinavia AB med säte i Malmö.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x