Uppstart i Bäckhammar efter allvarliga produktionsstopp

PUBLICERAD: 8 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nordic Pappers massa- och pappersbruk i Bäckhammar, söder om Kristinehamn, är ny klart för en ny uppstart efter flera produktionsproblem.

Nordic Papers bruk Bäckhammar, söder om Kristinehamn, har haft stopp och störningar i produktionen under en längre tid, men är nu klart för ny uppstart, meddelar bolaget.
Produktionsstörningarna har bland annat orsakat utsläpp av svartlut och andra föroreningar i ån Visman, vilket resulterat i fiskdöd och andra miljöstörningar.

Störningarna började redan i augusti, då driften påverkas av flera elstopp beroende på kraftiga åskoväder.

I september genomförde man ett planerat underhållsstopp vid bruket och vid den därpå planerade uppstarten den 24 september uppstod stora problem, då en renvattensbrunn havererade, vilket fick till följd att såpvatten rann ut i Visman. Sedan dess har produktionen vid massabruket och dess två pappersmaskiner stått helt stilla.

Nordic Paper skriver i ett pressmeddelande att sedan brunnshaveriet den 24 september har hela organisationens fokus legat på att åtgärda miljösituationen, både i ån Visman och inne på bruket i reningsverket, allt för att kunna göra en stabil och säker uppstart för både människa och miljö. Under det långa stoppet har man säkerställt reningsfunktionen i brukets reningsanläggning samt skapat förutsättningar för en bra uppstart.

”Åtgärdsarbetet vi gjort har visat bra resultat. Vattenkvaliteten i Visman är syresatt och reningsverket på bruket visar goda värden efter det arbete vi gjort för att återställa och säkra vår biorening”, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör hos Nordic Paper.

En ny uppstart av produktionen i Bäckhammar kommer nu att påbörjas idag, den 9 oktober. Först startar man upp massabruket och när man sedan har producerat tillräckligt med massa sätter man igång produktionen vid pappersmaskinerna PM4 och PM5.

”Vi har under hela perioden haft en tät dialog med både myndigheter och närboende till bruket. Och samtliga medarbetare har under den här perioden gjort ett fantastiskt jobb och nu ser vi alla fram mot uppstart. Åtgärder är vidtagna, både kortsiktigt och långsiktigt, för att säkerställa att detta inte ska hända igen. Vi känner oss trygga med att återuppta produktionen”, säger Marie Stenquist.

N. B.:  Vid Bäckhammars bruk finns även testbädden LignoCity, som ägs av forskningsinstitutet RISE, och där man bedriver produktion, forskning och tester av lignin, som är en restprodukt från massa- och pappersbruken. Lignin har stor potential och kan omvandlas till flera olika produkter som bränslen, bioplaster, kolfiberprodukter, mm.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx