Uppstart för Total Corbions thailändska bioplastfabrik

PUBLICERAD: 4 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Produktionen har nu startat vid Total Corbions thailändska bioplastfabrik i Rayong.
|”Denna toppmoderna fabrik gör oss till en global bioplastproducent”, säger Total Corbions VD Stephane Dion.

Hollandsbaserade bioplastproducenten Total Corbion PLA – ett 50/50 joint venture-företag mellan franska Total SA och holländska Corbion NV – har nu startat upp sin stora bioplastfabrik i thailändska Rayong.

Fabriken, som aviserades för två år sedan (Läs HÄR), får en årskapacitet på 75.000 ton mjölksyrabaserad bioplast (PLA) under varumärket Luminy® PLA. I anläggningen kommer att produceras ett brett utbud av olika Luminy® PLA-kvaliteter, vilka alla tillverkas med icke-genmodifierade sockerrör från thailändska odlingar som råmaterial.

Det monomera utgångsmaterialet till Luminy® PLA kommer från Total Corbions egen Lactide-anläggning, som finns på samma fabriksområde som den nya fabriken och som nu är utbyggd till en årskapacitet på 100.000 ton om året. På området finns också en pilotanläggning för Luminy® PLA, som föregick den nu uppstartade fabriken. Pilotanläggningen, med en årskapacitet på tusen ton bioplast, kommer nu att användas för produktutveckling.

Bioplastkvaliteterna från Total Corbions nya fabrik kommer att omfatta allt från standard PLA-plast till PLA, som tåler hög värme, och till specialplasten PDLA, som har unika egenskaper. Bioplasterna kan användas från förpackningar och konsumentvaror till fiberprodukter och bildetaljer. De är speciellt optimerade för processer som extrudering, termoformning, formsprutning och fiberspinning.

Uttjänta Luminy® PLA-produkter kan återvinnas mekaniskt eller kemiskt, men även brytas ner biologiskt och omvandlas till gödningsmedel i industrella kompostanläggningar. Att bioplasten erbjuder flera miljövänliga avfallslösningar innebär enligt Total Corbion att den blir ett värdefullt bidrag till en cirkulär ekonomi.

”Denna toppmoderna anläggning gör Total Corbion PLA till en global bioplastproducent. Fabriken är idealiskt placerad för att betjäna de växande bioplastmarknaderna i såväl Asien och Stillahavsområdet som i Europa och Amerika. Vi bidrar till en kraftigt ökad global PLA-kapacitet, vilket gör det möjligt för tillverkare och varumärkesägare att tillämpa cirkulär ekonomi och tillhandahålla biobaserade produkter med lägre kolavtryck och fler kvittblivningsalternativ”, säger Stephane Dion, VD för Total Corbion PLA.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish