Uppdaterade inspektionssystem effektiviserar produktionen

PUBLICERAD: 22 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Effektiva system som kontrollväger

Inspektionstekniken utvecklas hela tiden och de senaste systemen från Mettler Toledo för checkvägning, metalldetektering och röntgeninspektion innehåller programvaruförbättringar, som gör det lättare att nå efterlevnad med de uppdaterade och allt striktare GFSI-reglerna (Global Food Safety Initiative) samt landsspecifika regler. 

Företagets nyare plattformar för produktinspektion innehåller dessutom ett antal funktioner, som kan ha stor betydelse för ett företag, då de ökar varumärkesskyddet och förbättrar efterlevnaden, minskar kostnaderna, maximerar kapaciteten samt förbättrar originalutrustningens effektivitet.

Moderna metalldetektorer för livsmedelsindustrin innehåller innovativ teknologi och avancerade analysverktyg, som kan öka detekteringskänsligheten med upp till 50 procent. Sådana detektorer kan identifiera metallfragment, som är endast hälften så stora som de minsta detekterbara fragmenten i äldre metalldetektorer. 

Mettler Toledo Safelines nya Profile Advantage-serie innehåller metalldetektorer som kan öka varumärkesskyddet och förbättra efterlevnaden genom att eliminera de tidigare känslighetsbegränsningarna och minska antalet falsklarm, som är ett vanligt problem hos maskiner köpta före 2005.

Mettler Toledo skriver vidare i ett pressmeddelande att företagets Garvens C3000-checkvågar erbjuder högre vägningsnoggrannhet, vilket ger stöd för snävare, mer flexibla produktionskrav. Sådana checkvågar arbetar också snabbare – äldre maskiner kan däremot bli flaskhalsar i en uppdaterad miljö med snabbare produktion. De nyare checkvågarna ger högre genomflödeskapacitet, förbättrad produktkvalitet, mindre svinn och högre lönsamhet. 

Att maximera inspektionsutrustningens prestanda är avgörande. Safeline X33, X26 och X37 – Mettler Toledos senaste serier av system för röntgeninspektion – är marknadens mest avancerade inspektionslösningar, med detektorteknik som kan ha upp till fem gånger högre röntgenkänslighet än konventionella system, vilket ger oöverträffad precision vid kontamineringskontroll av livsmedelsprodukter.

De senaste röntgensystemen från Mettler Toledo är byggda enligt de europeiska EHEDG-principerna (European Hygienic Engineering and Design Group) och har 80 procent lägre energiförbrukning än för tio år sedan.
”De levererar konsekventa, tillförlitliga inspektionsresultat i realtid, klarar ändrade produktionskrav, har mindre format och ger lägre driftkostnader”, skriver företaget.

Mettler Toledos senaste generation av lösningar för produktinspektion levererar digitala produktionsdata automatiskt. Till skillnad från föregångarna innehåller den senaste utrustningen avancerade analysverktyg samt Mettler Toledos ProdX-programvara, som levererar realtidsdata om produktionslinjens OEE direkt vid inspektionspunkten, d.v.s. checkvågen, metalldetektorn eller röntgensystemet

Mettler Toledo har skrivit vitpappret ”Five Steps to Food Safety”, där livsmedelstillverkare kan lära sig om standarder och regler, hur man lär känna sin produkt och ökar medvetenheten om kontamineringsrisker, ökar produktiviteten med effektiva inspektionssystem, mm.

”Five Steps to Food Safety” kan laddas ner som pdf-fil via länken nedan (OBS På engelska!).

Mettler Toledo säljer vågar och vägningssystem samt analys- och processinstrument för tillverkningsindustri och laboratorier. Företaget är representerat i ca 100 länder och har tillverkning på 15 platser runt om i världen, bl. a i Schweiz, Tyskland, England, USA, Kina och Norge.
Koncernen, som har huvudkontor i Schweiz, har ca 13.100 anställda och omsättning år 2014 var 2, 486 miljarder US-dollar. Mettler Toledo Norden är en marknads-, sälj- och serviceorganisation med ca..165 anställda och en årlig omsättning på ca. .400 miljoner kr.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x