Unika omslag

PUBLICERAD: 27 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

INSPIRE

När Iggesund Paperboard planerade att för första gången göra ett digitaltryckt omslag till sin inspirationstidning Inspire så var ambitionsnivån hög. Hela tidningen ägnades åt digitaltryck målsättningen var att dessutom producera 22 000 unika omslag på ett sätt som inte gjorts tidigare.

Att sätta ett mottagarnamn eller ett löpnummer var aningen för enkelt, men intressantare var att utgå ifrån Inspires tradition att arbeta med grafik på omslaget. Inspire-teamet löste det genom att göra en 16 minuter lång film där varje enskild filmruta blev ett unikt designat omslag.

– Det kan tyckas som en omständlig procedur, men det var betydligt enklare än att skapa 22 000 individuella tryckfiler i ett layoutprogram, konstaterar Thomas Idebäck, motion graphic designer på OTW.

Variationen i trycket ligger dels i färgfälten, men också i spotlackeringen. Enbart variationen i färgfälten gör varje exemplar unikt, men utöver det är också lackmönstren varierade samtidigt som varje omslag är märkt med tidskoden från den ruta i filmen som det är baserat på.

Digitaltryckeriet Digaloo i Stockholm fick ta emot de 1,4 TB rådata som skulle bearbetas till sidor. Under processen växte den bearbetade datamängden till mellan 3,5 och 4TB. Som tur var hade tryckeriet investerat i en ny press och RIP (Raster Image Processor) IN-100 för att öka sin bearbetningskapacitet.

”Den här tryckningen är helt unik i sitt slag. Jag har lyssnat med kollegor i mitt internationella nätverk av digitaltryckare och ingen har hört talas om något liknande projekt”, berättar Jannes Dahlgren, VD för Digaloo som fick sätta av 27 timmars aktiv trycktid för att kunna genomföra projektet.

 

Bildtext: Vart och ett av de 22 000 omslagen till Iggesund Paperboards inspirationstidning Inspire är unikt, med variabeltryck i färgfält, lackmönster och tidskod.

Läs vidare

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Mikrokoppar i förpackningen förlänger livslängden på livsmedel

Kopparpartiklar i mikrostorlek i ett förpackningsmaterial förlänger ett livsmedels hållbarhet drastiskt.
11238_lifespancopperbasedfilm_742783

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620