Tysklands ambitiösa plastmål: 90 procent återvinning år 2025

PUBLICERAD: 2 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

I Tyskland sortera hushållen sina förpackningar av plast, metall och kompositmaterial enligt insamlingskonceptet ”Gelbe Sack”.|”90 procents återvinning är inte bara realistiskt utan också ekologiskt riktigt”, säger Isabell Schmidt, nyutnämnd VD för IK. (Bild IK)

Den tyska plastförpackningsindustrin har satt upp ambitiösa men realistiska mål för återvinning av hushållens plastavfall – år 2025 ska 90 procent kunna återvinnas eller återanvändas.

Redan i dag ligger man på en återvinningsnivå av plastförpackningar från de tyska hushållen på drygt 75 procent, tack vare recyclingkonceptet ”Gula säcken”(”Gelbe Sack”)  och ett pantbelagt insamlingssystem för PET-flaskor.

”Vi ser ett mål på 90 procents återvinning som inte bara realistiskt utan också ekologiskt riktigt”, säger Isabell Schmidt, som sedan 1 november är VD för den tyska plastförpackningsorganisationen IK (Industrievereinigung Kunststoffverpackungen)

IK skriver i ett pressmeddelande att med sina ambitiösa men realistiska återvinningsmål vill den tyska plastförpackningsindustrin, under IK:s paraply, bidra till en hållbar plastförpackningsstrategi och med engagemang och fakta stå upp emot det fördömande av plastförpackningar, som dominerar den emotionella och negativt laddade offentliga debatten kring plast.

Om målet på 90 procents återvinning uppnås till år 2025, kommer det att innebära att minst en miljon ton återvunnen plast kan användas för tillverkning av nya plastprodukter i Tyskland, vilket i sin tur innebär att man sparar in en miljon ton jungfrulig plast, tillverkad av fossil olja.

”Om detaljhandeln och varumärkesägarna i högre grad än i dag accepterar och efterfrågar användningen av återvunnet material och förnyelsebara råvaror, så kommer plastförpackningsindustrin att kunna erbjuda innovativa och hållbara förpackningslösningar, säger IK:s General Manager Jürgen Brude.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x