Tysklands ambitiösa plastmål: 90 procent återvinning år 2025

PUBLICERAD: 2 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

I Tyskland sortera hushållen sina förpackningar av plast, metall och kompositmaterial enligt insamlingskonceptet ”Gelbe Sack”.|”90 procents återvinning är inte bara realistiskt utan också ekologiskt riktigt”, säger Isabell Schmidt, nyutnämnd VD för IK. (Bild IK)

Den tyska plastförpackningsindustrin har satt upp ambitiösa men realistiska mål för återvinning av hushållens plastavfall – år 2025 ska 90 procent kunna återvinnas eller återanvändas.

Redan i dag ligger man på en återvinningsnivå av plastförpackningar från de tyska hushållen på drygt 75 procent, tack vare recyclingkonceptet ”Gula säcken”(”Gelbe Sack”)  och ett pantbelagt insamlingssystem för PET-flaskor.

”Vi ser ett mål på 90 procents återvinning som inte bara realistiskt utan också ekologiskt riktigt”, säger Isabell Schmidt, som sedan 1 november är VD för den tyska plastförpackningsorganisationen IK (Industrievereinigung Kunststoffverpackungen)

IK skriver i ett pressmeddelande att med sina ambitiösa men realistiska återvinningsmål vill den tyska plastförpackningsindustrin, under IK:s paraply, bidra till en hållbar plastförpackningsstrategi och med engagemang och fakta stå upp emot det fördömande av plastförpackningar, som dominerar den emotionella och negativt laddade offentliga debatten kring plast.

Om målet på 90 procents återvinning uppnås till år 2025, kommer det att innebära att minst en miljon ton återvunnen plast kan användas för tillverkning av nya plastprodukter i Tyskland, vilket i sin tur innebär att man sparar in en miljon ton jungfrulig plast, tillverkad av fossil olja.

”Om detaljhandeln och varumärkesägarna i högre grad än i dag accepterar och efterfrågar användningen av återvunnet material och förnyelsebara råvaror, så kommer plastförpackningsindustrin att kunna erbjuda innovativa och hållbara förpackningslösningar, säger IK:s General Manager Jürgen Brude.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x