Tyska Thyssenkrupp bygger stor PLA-anläggning i Kina

PUBLICERAD: 15 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

|Tråg

Tyska Thyssenkrupp Industrial Solutions AG ska bygga en stor anläggning i Kina för tillverkning av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA.
Fabriken ska uppföras i staden Changchun, som är huvudort i provinsen Jilion i södra Manchuriet i nordöstra Kina. Tillverkningskapaciteten blir 10.000 ton PLA om året och driftstarten är planerad till första kvartalet 2018.

Bioplasten, som ska tillverkas vid den kinesiska fabriken, produceras med den speciella PLAneo®-processen, som utvecklats av Thyssenkrupp Industrial Solutions schweiziska dotterbolag Uhde Inventa-Fischer och dess affärsområde Polycondensation Technologies.

PLA tillverkad med PLAneo®-processen kan användas till ett flertal olika produkter. Vanligast är olika förpackningslösningar som livsmedelsfilm, dryckesbägare, tråg, etc. Men bioplasten kan även produceras i form av tunna, starka fiber, som användas för tillverkning av kläder som t-shirts, m fl.

Utvecklingen av PLAneo®-teknologin har pågått under flera år. Efter omfattande och lyckosamma tillverkningstester på laboratorienivå startade Uhde Inventa-Fischer Polycondensation Technologies år 2005 en minifabrik i Berlin, där man optimerade processtekniken och utrustningen och kontinuerligt producerade PLA i mindre mängder.

Detta följdes upp med att man år 2011 startade en pilotfabrik i tyska Guben, nära gränsen till Polen. Kapaciteten vid pilotanläggningen i Guben var 500 ton per år och fabriken byggdes för att visa att det är möjligt att med PLAneo® tillverka mjölksyrabaserad bioplast i industriell skala.

UIF Polycondensation Technologies har nu licensen på tillverkning av PLA med PLAneo®-teknologin och enligt företaget är det möjligt att använda tekniken för produktionsmängder upp till 100.000 ton per år. Med tekniken kan man också tillverka en mängd olika polymerkvaliteter, specialanpassade efter kundernas behov.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x