Tyska Thyssenkrupp bygger stor PLA-anläggning i Kina

PUBLICERAD: 15 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

|Tråg

Tyska Thyssenkrupp Industrial Solutions AG ska bygga en stor anläggning i Kina för tillverkning av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA.
Fabriken ska uppföras i staden Changchun, som är huvudort i provinsen Jilion i södra Manchuriet i nordöstra Kina. Tillverkningskapaciteten blir 10.000 ton PLA om året och driftstarten är planerad till första kvartalet 2018.

Bioplasten, som ska tillverkas vid den kinesiska fabriken, produceras med den speciella PLAneo®-processen, som utvecklats av Thyssenkrupp Industrial Solutions schweiziska dotterbolag Uhde Inventa-Fischer och dess affärsområde Polycondensation Technologies.

PLA tillverkad med PLAneo®-processen kan användas till ett flertal olika produkter. Vanligast är olika förpackningslösningar som livsmedelsfilm, dryckesbägare, tråg, etc. Men bioplasten kan även produceras i form av tunna, starka fiber, som användas för tillverkning av kläder som t-shirts, m fl.

Utvecklingen av PLAneo®-teknologin har pågått under flera år. Efter omfattande och lyckosamma tillverkningstester på laboratorienivå startade Uhde Inventa-Fischer Polycondensation Technologies år 2005 en minifabrik i Berlin, där man optimerade processtekniken och utrustningen och kontinuerligt producerade PLA i mindre mängder.

Detta följdes upp med att man år 2011 startade en pilotfabrik i tyska Guben, nära gränsen till Polen. Kapaciteten vid pilotanläggningen i Guben var 500 ton per år och fabriken byggdes för att visa att det är möjligt att med PLAneo® tillverka mjölksyrabaserad bioplast i industriell skala.

UIF Polycondensation Technologies har nu licensen på tillverkning av PLA med PLAneo®-teknologin och enligt företaget är det möjligt att använda tekniken för produktionsmängder upp till 100.000 ton per år. Med tekniken kan man också tillverka en mängd olika polymerkvaliteter, specialanpassade efter kundernas behov.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker