Tyska robotar blir svenska när Wemo och Hahn går samman

PUBLICERAD: 31 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Wemo i Värnamo är en väletablerad tillverkare av bland annat linjära robotar|som används inom plast- och förpackningsindustrin.

Den 25 maj slogs tyska Hahn Automation Components verksamheter för linjära robotar, gripsystem, conveyorband och säkerhetssystem samman med Värnamobaserade Wemo Automation AB.
Både Hahn, som är baserat i Reinheim, Tyskland, och Wemo tillverkar linjära robotar för plast- och förpackningsindustrin samt automationslösningar för formsprutningsmaskiner.

Sammanslagningen innebär bland annat att den tyska produktionen kommer att flyttas till Sverige. I Tyskland kommer man dock att etablera ett gemensamt tekniskt centrum i Reinheim, som ska intensifiera och utveckla support och service inom automationsapplikationer.

”Vi kommer att centralisera utveckling och tillverkning här i Värnamo. Vi har en mer utvecklad produktionsteknik här än vad man har haft i Tyskland”, säger Olof Ståhl, som tillsammans med sina bröder Bengt och Sven äger och driver det robottillverkande Smålandsföretaget.

Hahn Automation Components är en del i en större koncern, med flera verksamhetsgrenar, men i affären med Wemo är det endast robottillverkningen och tillhörande områden, som knoppas av och blir svenskt.

Inom detta speciella produktområde kommer Hahn också att försvinna som varumärke och allt sorteras in under namnet Wemo Automation Group, där alla produktionslinjer ska förses med samma hårdvara och mjukvara.

”Vi kommer också att lansera nya modeller, där vi har hämtat en teknik från Hahn och ´wemofierat´ den”, berättar Sven Ståhl.

Wemo har ganska nyligen byggt en ny anläggning alldeles intill E4:an i Värnamo. När den byggdes, tog man till ytan medvetet och byggde dubbelt så stort som man behövde, för man visste att företaget skulle expandera. Nu, i och med affären med Hahn, fylls lokalerna ut.

”Nu planerar vi för nästa etapp, då vi bygger ut för ännu mer expansion, säger Olof Ståhl.

Bröderna Ståhl behåller kontrollen över företaget även efter sammanslagningen, men de tyska ägarna av Hahn blir delägare i den nya koncernen Wemo Automation Group.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x