Tyska Herma har utvecklat robotstyrd etikettering av pallar

PUBLICERAD: 16 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Med hälp av en UR 3-samarbetsrobot från Universal Robots appliceras etiketterna på två sidor av den lastade pallen. (Bild Herma)

Tyska etikettföretaget Herma GmbH, med huvudsäte i Filderstadt, söder om Stuttgart, har utvecklat ett robotstyrt ”print-and-apply”-system för etikettering av produkter lastade på pallar.

Herma skriver i en pressrelease att etiketteringen sker med hjälp av en så kallad ”cobot” (collaborative robot) som automatiskt etiketterar fyllda pallar på en förpackningslinje. Etiketterna kan placeras på en mängd olika positioner på de lastade produkterna.

Pålitlig och korrekt märkning och etikettering är viktig när det gäller transport och logistik och det är avgörande för rätt avläsning och registrering att etiketterna är ordentligt fastsatta och rätt placerade på godset. För att undvika tidskrävande individuell märkning och optimera handhavandet har Herma utvecklat och förbättrat sitt robotstyrda print-and-apply-system för denna typ av etikettapplikationer.

”Vårt förbättrade print-and-apply-system säkerställer snabb, noggrann och flexibel etikettapplicering på två sidor av pallarna”, säger Philipp Ott, försäljningschef för etiketteringsmaskiner hos Herma GmbH.

Etiketterna skrivs i en termotransferskrivare och överförs till en speciell appliceringsplatta på robotarmen, varefter armen lyfter fram etiketten och applicerar den på rätt plats på produkterna på pallen. (Bild Herma)

Den samarbetsrobot, som används av Hermas print-and-apply-system är en 6-axlig UR 3-robot från Universal Robots. Etiketteringen sker sedan produkterna på de fyllda pallarna vid behov krympfilmats och sedan säkrats med horisontell och vertikal bandning.

”Vi är bara i början av en utveckling där en lättanvänd samarbetsrobot kan öka märkningsstationens effektivitet i en förpackningslinje”, säger Martin Kühl, som är chef för Hermas division Labelling Machines.

Till själva utskriften av etiketten används en högkvalitativ termotransferskrivare, som till exempel Zebra ZE500-6, som med en upplösning på 300 dpi ger maximal läsbarhet åt etiketten.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex